Loading настани

« All настани

  • Овој настан помина

Словенечките образовни институции на саемите во Босна и Херцеговина и Северна Македонија

13 декември, 2022

На средбата, претставниците на образовните институции дискутираа за резултатите од есенските саеми организирани од 2ТМ во Бања Лука, Сараево и Скопје и направија план за рекламирање за пролетта 2023.

На 13 декември 2022 година, 2TM заедно со образовните институции Универзитетот за транспорт и логистика, Факултетот за туризам на Универзитетот во Марибор, Универзитетот во Нова Горица, Училишниот центар Велење, ACADEMIA, Вишата стручна школа за козметика и велнес од Љубљана одржаа состанок за резултатите од саемите кои беа организирани во Бања Лука, Сараево и Скопје. Претставниците на образовните институции изјавија дека се презадоволни од организацијата на саемите и од воспоставените контакти со идните студенти и нивните родители. Велат дека посетителите веќе биле усогласени со програмите на словенечките образовни институции и високо мотивирани да студираат во Словенија. Донесена е одлука за повторно организирање пролетни саеми во февруари/март и есенски саеми во октомври/ноември 2023 година во Србија, Македонија и Босна и Херцеговина заедно со образовните институции.

Саемите, кои се одржаа во есента, поточно во септември, октомври и ноември 2022 година, ги посетија повеќе од 1000 посетители,, меѓу кои главно беа ученици од 3 и 4 година од средните училишта и нивните родители, како и студенти на додипломски студии кои размислуваат да го продолжат своето образование во Словенија.

Најголем интерес привлекоа следните студиски програми:

Компјутерски науки и информатика и слични студиски програми, програмите за медицина и здравствени науки, економија, менаџмент, архитектура, графички дизајн и дизајн, психологија и туризам.

ДЕТАЛИ

Date:
13 декември, 2022