Studienkolleg во Германија

Studienkolleg во Германија

Што е тоа?

Studienkolleg е задолжителна подготвителна програма за странски кандидати за запишување на државните универзитети во Германија. Studienkolleg компензира разликата во бројот на години на образование во училиштата во Германија и земјата каде странскиот ученик завршил училиште. Потенцијалните кандидати можат да проверат тука дали нивното сведочење е еквивалентно на германскиот.

За да се запишете на приватни универзитети во Германија не ви треба Studienkolleg. Потребен е кога треба да се изедначат шансите и статусите на кандидатите и да им се обезбедат еднакви права на бесплатно образование.

Зошто е важно?

Многу странски кандидати сакаат да студираат бесплатно во Германија. За само 1 година, Studienkolleg ви дава можност да учествувате на општиот натпревар за запишување во избраната програма и да добиете право на бесплатно студирање на државен универзитет во Германија.

Предности на образованието на приватен
Studienkolleg

Приватниот Studienkolleg им нуди на кандидатите исти шанси да се запишат на јавен универзитет, но во исто време прифаќа кандидати под поедноставени услови. Овде скоро секогаш можете да избегнете конкуренција при запишување. Некои приватни Studienkolleg ја имаат потребната акредитација за Feststellungsprufung во своите простории.

Studienkolleg кој нуди партнерски универзитет 2 TM, ја има потребната акредитација и им дава право на своите студенти да полагаат Feststellungsprufung на нивниот универзитет. Тоа е полесно и не толку стресно – ќе студирате тука цела година и веќе ќе ги познавате своите професори. Ова е дополнителен бонус за оние кои сакаат загарантиран резултат.

Друга предност на приватниот Studienkolleg е партнерството со германските универзитети. Некои приватни Studienkolleg имаат договори со универзитети и гарантираат запишување на бесплатна државна програма на кандидат кој успешно го завршил своето Studienkolleg.

Studienkolleg 2TM нуди загарантиран упис на бесплатни програми на три државни универзитети во Германија.

Услови за упис

За да се запишете во приватен Studienkolleg, доволно е да знаете германски или англиски јазик на ниво Б1, додека за државниот Studienkolleg потребно е ниво не помалку од Б2.

Ако ви недостасува знаење до потребното ниво, можете да ја надополните програмата Studienkolleg со тримесечен курс за јазик, што ќе ви помогне да го постигнете потребното ниво. Кандидат кој нема знаење на јазикот нема да биде примен на таков курс. Минималното ниво на знаење е А2.

Кога се запишувате на приватен Studienkolleg, оценките од школа не играат клучна улога. Кандидатите имаат разговор со професорот и полагаат приемен тест.

Времетраење: 9 месеци

Јазик: англиски, германски

Годишна школарина: 9000 евра *

* Само студенти на 2ТМ

Локација: Изерлон

Насока: економска или техничка

Предуслови: потврда за знаење на германски јазик, приемен тест и интервју, диплома од средно училиште

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х