Словенците го зазедоа шестото место во светот за знаење на англиски јазик

Нивото на знаење значително се зголеми во последните две години.

Photo: Словенците се меѓу најдобрите англиски говорници во светот/pixabay/BiljaST

Англичаните ги објавија резултатите од интересно истражување, што ги направи Словенците прилично горди. Според овие резултати, нивото владеење на англиски јазик како прв странски јазик на словенечко возрасно население ги става на шестото место во светот.

Само Шведска, Холандија, Данска, Норвешка и Финска се најдоа пред Словенците, со 65% од возрасната популација со течно познавање на англискиот јазик. Словенија го завзема шестото место, со 64,97% од возрасната популација способна без напор да комуницира на најраспространетиот јазик на светот. Зад Словенија се Естонија, Луксембург, Полска, Германија, Австрија и Сингапур како прва неевропска земја. Португалија, Малезија и Аргентинија ги комплетираат првите 15.

Тие пораснаа во мултикултурна средина

Утврдено е дека е направено големо подобрување во Словенија во однос на стручноста на англиски јазик во последните две години. Словенците обично постигнуваат подобри резултати од жителите на другите земји на OECD на меѓународни тестови, на пр. TOEFL и PISA.

Словенците се меѓу најдобрите англиски говорници во светот со оглед дека не е нивен прв јазик. Историски гледано, Словенија се разви на мултикултурни темели. Англискиот јазик, заедно со германскиот јазик, имаат посебна позиција во националната програма и скоро сите ученици ги учат двата споменати јазика“, стои во објаснувањето објавено на веб-страницата Independent.

Истражувањето се заснова на индексот на владеење на англиски јазик кој го споредува бројот на луѓе што учат одреден јазик со квалитетот на наставата и владеењето на англиски јазик за учесниците на курсевите. Таа се заснова на резултатите од генералниот стандардизиран тест за проучување на англиски јазик (ES Standard English Test), што е еднакво во сите земји со англиски јазик кои не се англиски. Во истражувањето беа вклучени 70 земји, со 910.000 возрасни кои оделе на курсеви по англиски јазик во 2014 година или го научиле јазикот на Интернет.

Извор: rtvslo.si