Словенечки Велигден

Многу луѓе го поистоветуваат доаѓањето на пролетта со празникот Велигден; на крајот на краиштата, веројатно сте ги виделе велигденските бонбони во самопослуга уште од денот на влубените. Можеби ќе се најдете лубопитни за традиции на Велигден во Словенија.

Мнозинството Словенци се католици, нешто помалку од 70%. Скоро 20 проценти од Словенците се атеисти или агностици. Многу од нив се крстат и понекогаш се појавуваат на маса на Божиќ или Велигден. Сепак, и покрај растечкиот секуларизам во Словенија, велигденските традиции остануваат релативно исти како и секогаш.

Кои се некои работи единствени за словенечкиот Велигден?

© @freepik from Freepik/Словенечки Велигден

Букети на Цветници

Како што многумина од вас знаат, со Цветници започнува Светата недела. Околу ова време, многумина можат да ги купат зелени букети на различни пазари низ цела Словенија. Овие букети се претежно комбинација на зелени растенија и маслинови гранки. Различни региони и луѓе прават различни видови букети. Тие служат како различни значења и за луѓето. Тие ја одбележуваат светата недела, но исто така служат како симбол на плодноста и здравјето. Тие се украс за време на Страсната недела. Понекогаш ги носат на гробиштата подоцна за да ги стават на гробници.

Кошница за Велигденски појадок

Додека повеќето семејства им даваат на своите деца велигденска корпа полна со чоколадни јајца, зајаче од чоколадо и што било друго, словенечките семејства прават голема велигденска корпа за појадок. Кошницата содржи шунка, варени јајца, рен и потица. Потица е многу познат словенечки десерт. Направено е од тесто завиткано во многу тенки слоеви и покриено со слој кафеав шеќер, зачини и ореви. Некои семејства вклучуваат неколку други работи во корпата, како што се портокалите.

Кошницата традиционално се носи во црквата во саботата попладне за да биде благословена од свештеникот. Сепак, помалку луѓе ја земаат корпата за да бидат благословени овие денови. Велигденскиот појадок сè уште е годишен ритуал во повеќето словенечки домаќинства. Содржината на корпата потоа убаво се шири на маса за семејството да ужива во појадокот.

Во минатото, Велигден го славеше и како крајот на постот. Традиционално беше да се воздржувате од јадење месо и пиење алкохол за време на постот. Оваа традиција и денес многу често ја практикуваат многу Словенци. Да се направи убава трпеза со месо, десерти и алкохол е начин да се прослави крајот на овој пост.

Различни региони имаат некои уникатни традиции.

Словенија можеби е мала земја, но има многу разновидност, па многу региони имаат своја специјалност. Јужните области се повеќе познати по познатите велигденски јајца. Регионот Бела Краина ги украсува јајцата со црн и црвен восок. Во Прекмурје прават украси и дизајни со гребење на јајцата. Во Врника, тие ги прават јајцата со сечење илјадници дупки во јајцата, правејќи ги да изгледаат како чипка.

Поради близината на Словенија со уште четири земји, некои од словенечките погранични региони може да ги прифатат традициите на другите соседни земји.

Хајди Коеле за 2ТМ