Информации за виза

Информации за виза

Во кој случај ви е потребна виза тип Д?

Националната виза тип Д е позната и како виза за долг престој. Оваа национална виза може да се издаде за:

  • одoбрување на престој во Словачка;
  • за долгорочно јазично образование во училиште за јазици;
  • доколку е во корсит на Република Словачка;
  • овој вид виза се издава за престој подолг од 90 дена, но најмногу за една година.

Специјални правила се применуваат за државјани на САД со важечки американски пасош. Тие можат да влезат и да останат во Словачка во два одделни режими без визи:

  • безвизен режим помеѓу ЕУ и САД (90 дена во рок од 180 дена);
  • безвизен режим заснован на билатералниот договор меѓу Словачка и САД (90 дена во рок од 6 месеци).

Ова значи дека државјаните на САД се должни да ја напуштат Словачка по 90 дена во земјата или да уредат виза за долг престој.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х