Прашања и одговори

Менаџерите од компанијата 2ТМ се спремни да ви укажат сестрана помош за време на запишувањето на одбраната образовна институција во Република Словенија. За поголема удобност подготвивме одговори на најчестите прашања на идните студенти и нивните родители.

ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ
одговори на најпопуларните прашања

 • Бесплатно студирање,
 • нема приемни испити,
 • висококвалитетни студии, словенечки дипломи признати во Европската Унија и Соединетите Американски Држави,
 • можност за работа и развој на кариерата за време на студиите,
 • безбедност, бидејќи Словенија се наоѓа во топ 7 најбезбедни земји во светот.

Процесот за запишување и самото запишување на високообразовните институции во Република Словенија е прилично комплициран. Секој иден студент се соочува со проблемите на избор на студиска програма и институција за студирање, со бирокатски потешкотии за време на запишувањето, со секојдневните проблеми, поврзани со селењето во друга земја, како и огромната количина на различни информации, чија анализа бара многу сила и време.

Со укажувањето доверба кон нас за процедурата за запишување и селидбата која што следи, вие ќе ги добиете сите информации од еден проверен извор, сосема ќе се ослободите од проблемите со бирократските процеси, ќе го намалите нивото на стрес и ќе можете да се сконцентрирате на најважното – на студирањето!

 • Бесплатно е врз основа на потпишаните билатерални договори на Словенија со Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора.
 • Тоа важи за вишите школи, додипломските и магистерските студии, докторските студии се наплаќаат.
 • Студиите се бесплатни на државните редовни студиски програми.
 • Исто така студиите се бесплатни за државјаните на Европската Унија.
 • студирање на вишите школи, кое трае 2 години,
 • основни студии, кои траат 3 години,
 • магистерски студии, кои траат 2 години,
 • докторски студии, кои траат 3 години.

Нема приемни испити, освен на некои одредени насоки: уметничка академија, архитектура, факултетот за спорт и забна протетика.

Се гледа:

 • просекот од трета и четврта година
 • просекот на матурата
 • Предавањата главно се на словенечки јазик. Сертификат за познавање на словенечкиот јазик на ниво В2 е потребен при запишување на факултетите: медицина, фармација, психологија, новинарство, режија, филм и театар.
 • Има и студии на англиски јазик, но само на одредени студиски програми, обратете се кај нас за повеќе информации.

Да, можат. Тоа е одлична можност за развој на вашите кариери и воедно одлична можност да се заработи за покривање на дел од тековните животни трошоци.

Повеќе за тоа можете да прочитате на следниот линк: Student work in Slovenia

Трошоците за живот во Словенија се релативно ниски во споредба со другите европски земји. Месечните трошоци за храна, изнајмување на стан, превоз и сл., вкупно изнесуваат од 350 до 400 евра.

Повеќе за тоа можете да прочитате на следниот линк: Трошоци на студентите во Словенија

Да. Ви советуваме да почнете да работите уште за време на студирањето, за да се стекнете со потребното искуство. Така ќе ви биде полесно подоцна да најдете постојана работа. Во секоја високообразовна институција постои центар за кариера, каде му помагаат на студентот да го започне патот на кариерата и успешно да се вработи.

Заедно со експертите од компанијата 2ТМ ќе пронајдете студиска програма и високообразовна институција која што е најсоодветна со вашите оцени и желби. Списокот на потребни документи за запишување ќе го добиете од нас, бидејќи секоја високообразовна институција/студиска програма има свои одредени барања.

 • Cекогаш ги пронаоѓаме студиските програми кои што најмногу му одговараат на кандидатот,
 • Со комплетната бирократска процедура околу запишувањето и пријавувањето се занимаваме само ние,
 • Заштедувате време и пари – сите информации ги добивате на едно место,
 • Во Словенија доаѓате само еднаш, на почетокот на студиите.

Накратко кажано – ќе ве ослободиме од сите процедури кои што се долготрајни и полни со стрес!

Своето време подобро потрошете го на успешно завршување на учебната година, за безгрижен одмор или за пријателите и семејството!

Ви нудиме 5 пакети на услуги:

 • СТАНДАРД пакет, во износ од 1000 евра,
 • ПРЕМИУМ пакет, во износ од 1500 евра,
 • ЕКСКЛУЗИВ пакет, во износ од 2500 евра.

Што содржи секој од овие пакети прочитајте на следниот линк: ЦЕНОВНИК

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Нашата колешка Ламовец Мојца претставува бесплатни студии во Словенија, одговара на прашања и решава дилеми поврзани со студиите во Словенија.

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х