Прашања и одговори

Менаџерите од компанијата 2ТМ се спремни да ви укажат сестрана помош за време на запишувањето на одбраната образовна институција во Република Словачка. За поголема удобност подготвивме одговори на најчестите прашања на идните студенти и нивните родители.

ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ
одговори на најпопуларните прашања

Словачка се наоѓа во Централна Европа – една од најбезбедните и политички најстабилните делови на светот. Подготвивме избор на квалитетни студиски програми, сите акредитирани и се спроведуваат на англиски јазик, што значи дека постигнатиот степен се признава во ЕУ и САД. Програмите имаат поволни школарини, почнувајќи од 2.500 евра годишно. Дополнителна предност на студирањето во Словачка е ниската цена на живеење и студирање, во споредба со САД, Велика Британија или Австралија. Сите странци кои живеат во Словачка можат да се преселат во 26 европски земји од Шенген зоната.

2TM во моментов нуди студиски програми по општата медицина, стоматологија, фармацијата и бизнис администрација во Словачка.

Студиските програми по медицината, стоматологија и фармацијата имаат приемни испити. Тие се одржуваат на англиски јазик на избраната образовна институција и се состојат од задачи по хемија и биологија. Кандидатите ќе имаат можност однапред да се подготват за испитите. За повеќе информации за приемните испити за индивидуални студии, контактирајте менаџер во 2TM. За студиската програма по бизнис администрација нема приемен испит.

Додека нашите европски студиски програми се на англиски јазик, студентите ќе комуницираат со други студенти, понекогаш професори или пациенти – ако студираат медицина или фармација – на својот мајчин јазик. Некои универзитети нудат часови по јазици како дел од наставната програма или како дополнителни курсеви на кои студентите можат да присуствуваат.

Апликантите чиј прв јазик е англиски, не треба да приложат сертификат за знаење на англиски јазик. Овие сертификати не се потребни за прием на испитите на студиските програми медицина, стоматологија и фармација, програми кои што 2ТМ во моментов ги нуди. Доколку кандидатот ги разбира сите прашања за време на приемениот испит и успешно ги положи, се заклучува дека нивното знаење за англиски јазик е соодветно. За да се запишете на програмата за бизнис администрација,  мора да приложите сертификат ТОЕФЛ, издаден пред помалку од две години. Кандидатите можат да добијат сертификат ТОЕФЛ / ИЕЛТС во нивната земја или да полагаат испит на Бизнис колеџот во Словачка.

Во просек, трошоците за живот за студентите во Словачка се движат од 400 до 600 евра месечно, вклучувајќи ги и трошоците за сместување, комунални услуги, храна и превоз.

Да, меѓународните студенти со полно работно време можат легално да работат во Словачка до 20 часа неделно.

Според словачкиот закон, студентите од трета земја кои живеат во Словачка мора да аплицираат за дозвола за привремен престој за студиски цели.

Како студент, имате пристап до широк спектар на студентски организации, специјални програми и студентски попусти понудени на национално ниво. Користејќи ги овие придобивки, ќе можете брзо да се прилагодите на новото опкружување.

Да. По дипломирањето во Словачка, можете да останете и да работите во земјата. На странските граѓани им е полесно да најдат работа со диплома од Словачка, затоа што не се потребни посебни дозволи за работа. Со диплома можете да добиете работа каде било во Европа и светот.

Словачка е светски позната како ски-дестинација. Словачките планини се исто така идеални за пешачење, кратки прошетки и авантури на речните рафтови. Може да се вклучите во спортски клуб – некои од најпопуларните спортови во Словачка се хокеј на мраз, фудбал, кошарка, ракомет, одбојка и ватерполо. Во земјата има над 50 музеи, а фестивалите за музика и култура се организираат во текот на летото.

Со нас, секогаш ја наоѓате вистинската програма за студирање, ни ја препуштате целата бирократија исклучиво на нас – ние ве ослободуваме од сите процедури за пријавување, упис и документацијата за престојот, за да можете да го посветите своето време да го завршите училиштето и да уживате во летото пред да се преселите во Словачка. Заштедувате време и пари затоа што ги добивате сите информации на едно место и доаѓате во Словачка само на почетокот на вашите студии.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х