Прашања и одговори

Менаџерите од компанијата 2ТМ се спремни да ви укажат сестрана помош за време на запишувањето на одбраната образовна институција во Унгарија. За поголема удобност подготвивме одговори на најчестите прашања на идните студенти и нивните родители.

Прашања и одговори
одговори на најпопуларните прашања

Унгарија станува сè попопуларна дестинација за студии. Унгарското високо образование стекна голем кредибилитет со текот на годините и има силна традиција во науките. Мала, убава, со безбедно и пријателско опкружување, Унгарија нуди многу додипломски и мастер програми. Неколку универзитети од Унгарија се признати за нивните добри академици и тие секогаш се присутни на водечките рангирања на светските универзитети. Имајќи ја во предвид нејзината географска положба, можете брзо да посетите било која од земјите во Европската унија со вашата студентска виза.

Некои програми во Унгарија бараат од студентите да полагаат приемен испит на локации низ целиот свет. За програмите на англиски, дел од приемниот испит ги тестира знаење на англиски на студентите. Во спротивно, од студентите може да се побара доказ за нивното знаење на англиски.

Живот во друга култура неколку години е неверојатно искуство, но една од најтешките работи со кои треба да се справите кога живеете во странство може да биде јазична бариера. Но, на среќа за вас кои сте заинтересирани да студирате во Будимпешта, владеењето на англискиот јазик е високо. Унгарија сепак е на 15-то место во светот на индексот на владеење на англискиот јазик. Сепак, ние би ви предложиле да го користете Duolingo за основни работи додека студирате и живеете во Унгарија.

За програмите на англиски јазик, дел од приемниот испит ги оценува знаење на англиски. Во спротивно, од студентите може да се побара доказ во форма на IELTS или TOEFL резултатите. Минималниот просечен резултат што го бараат училиштата во Унгарија е:

За додипломски програми:

  • помеѓу 5,0 – 6,0 во IELTS
  • помеѓу 60 – 80 во TOEFL

За мастер студии:

  • помеѓу 5,5 – 6,5 во IELTS
  • помеѓу 70 – 90 во TOEFL

Просечните трошоци во Унгарија се движат помеѓу 375 – 550 евра месечно во зависност од вашите навики на трошење и видот на сместувањето. Ова ги покрива трошоците за сместување, вклучувајќи комунални услуги, храна, локален превоз, па дури и повремено излегување.

Студенти можат да работат со скратено работно време за време на студиите или на лето за да ги финансираат животни трошоци или да стекнат вредно работно искуство. Во моментов, во зависност од вашето државјанство, постојат различни права и обврски. Државјаните на ЕУ и ЕЕА можат да работаат исто како и секој друг унгарски државјанин, а на државјани кои не се членки на ЕУ ќе им треба работна дозвола. Апликацијата за работна дозвола се презема како дел од вашата дозвола за престој. Може да работите до 24 часа неделно за време на студирање и 66 дена да работите надвор од периодот на студирање (како на пример за време на празници).

За да добиете студентска виза за Унгарија, прво мора да имате понуда од унгарски универзитет. Можете да аплицирате за студентска виза само пред да заминете во унгарскиот конзулат или амбасада што има јурисдикција во вашата држава.

Како студент, имате пристап до широк спектар на студентски организации, специјални програми, студентски попусти (ISIC картичка) и зделки понудени низ целата земја. Користејќи ги овие погодностите, ќе можете брзо да се прилагодите во новата средина.

Студентите можат да останат во Унгарија дури и по завршувањето на студии. Ако доаѓате од земји на УЕ / ЕЕА, ќе можете да работите исто како и секој унгарски граѓанин. Но, ако не сте студент од ЕУ / ЕЕА, тогаш работењето во Унгарија бара да добиете дозвола за престој од студии до работа. Оваа дозвола „од студии до работа“ им овозможува на апликантите да останат уште 9 месеци во Унгарија по дипломирањето, што е доволно време да најде работа.

Унгарија е земја без море ама има свое »море» езеро Балатон, кое е едно од најпопуларните места за поминување на летото во Унгарија. Одете на прошетка низ лозјата низ езерото, истражете го минатото во блиските градови Szigliget со тврдината од 13 век и средновековниот град Tihany, посетите го најголемото Термско езеро во светот – езерото Hewitz или посетете една од местата на УНЕСКО – Бенедиктинска опатија од Панонхалма, ранохристијанска некропола во Pécs Fertö и националниот парк Hortobágy , старото село Hollókő и неговата околина, историски културен пејзаж на винскиот регион Токај и пештери Aggtelek. Унгарија е рај љубителите на бањи, мора да ја посетите пештерската бања кај Miskolc-Tapolca во природна пештера. Други скриени бисери се слано брдо Egerszalók, Библиотека на Цистеријанската опатија во Zirc и Megyer-hegy Tarn.

2TM во моментов нуди повеќе од 90 програми. Работејќи со нас, целосната бирократија е наша одговорност – ве ослободуваме од пријава, упис и процедурите за документација за престој, така што ќе можете да го посветите своето време да ја завршите школа, да се подготвите за приемни испити и да се преселите во Унгарија.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х