Прашања и одговори

Менаџерите од компанијата 2ТМ се спремни да ви укажат сестрана помош за време на запишувањето на одбраната образовна институција во Германија. За поголема удобност подготвивме одговори на најчестите прашања на идните студенти и нивните родители.

Прашања и одговори
одговори на најпопуларните прашања

Популарно позната како „земја на поети и мислители“, Германија е четвртата најпопуларна дестинација меѓу странските студенти во светот. Во Германија ќе откриете дека универзитетите се постојано рангирани меѓу најдобрите светски универзитети. Оваа светска репутација ги доби за нивната призната наставна и истражувачка совршеност, изградена врз долга и богата традиција на високото образование. Ќе имате глобално призната диплома ценета од сите работодавци ширум светот.

2TM во моментов нуди студиски програми од областа на бизнисот, медиумите, комуникацијата, спортот и управувањето со настани, уметноста и дизајнот, новите медиуми и новите технологии.

Обично програмите бараат приемен испит проследен со интервју. За некои студиски програми, портфолиото е главниот дел од пријава.

За повеќе информации во врска со барањата за специфични студии, ве молиме контактирајте консултант од 2TM.

Понудените студиски програми од 2 TM се изучуваат на англиски или германски јазик. Професорите и вработените ќе зборуваат англиски и тие имаат напредно владеење.

Што се однесува до англиското ниво на германски народ воопшто, повеќето луѓе зборуваат многу добро англиски во големите градови, во меѓувреме во малите градови работите се малку поинакви, што значи дека ќе мора да им се обраќате на луѓето кои користат германски јазик барем на ниво на разговор.

Потребно е познавање на англиски или германски јазик за успешно да ги запишете и завршите факултетот. За да се запишете на студии, мора да обезбедите сертификат за владеење на јазик. Општо, постои барање за Б2 ниво на англиски јазик. Универзитетот прифаќа IELTS, TOEFL, Oxford  или Duolingo сертификат.

Во просек, студентите во Германија имаат приближни трошоци кои започнуваат од 850 евра месечно во зависност од видот на сместувањето и градот во кој живеете. Тоа вклучува кирија, патни трошоци, трошоци за храна, облека, материјали за учење, здравствено осигурување, телефон, интернет, радио и ТВ и рекреативни активности.

Германскиот закон наведува дека на странските студенти им е дозволено да работат со скратено работно време до 20 часа неделно или 120 целосни денови во годината. Се проценува дека повеќе од 60% од сегашните меѓународни студенти работат со скратено работно време додека студираат во Германија.

Ако имате државјанство на ЕУ, прописи за виза не важат за вас. Повеќето граѓани што не се членки на ЕУ ќе треба да аплицираат за студентска виза. Процесот на апликација за виза може да трае неколку месеци и зависи од матичната земја. Затоа ви препорачуваме да закажете состанок во најблиската до вас германска дипломатска установа што е можно порано. Визата за која треба да аплицирате треба да биде за образовни цели, наведени како Д виза. Студиската виза обично важи 90 дена и може да се претвори во дозвола за долг престој откако ќе пристигнете во Германија.

Одењето на ново место секогаш значи прилагодување и учење за таа земја и нејзината култура. Корисно е да се подготвите пред да заминете во странство, со книги, веб-страници и форуми. Има и многу студентски клубови и активности во и надвор од студии.

Германските градови станаа меѓународно опкружување, привлекувајќи луѓе од целиот свет. Наскоро ќе сфатите дека најдобриот дел од студирањето во Германија е тоа што ќе запознаете луѓе од целиот свет, научите различни култури и да остварите пријателства.

Граѓаните на ЕУ имаат право да бараат работа во Германија без потреба од дозвола за работа. Како граѓанин на ЕУ, ќе се однесувате на ист начин како и жителите на Германија во однос на пристапот до пазарот на трудот, условите за работа и социјалните и даночните предности.

Во меѓувреме, студенти од земји кои не се членки на ЕУ и кои сакаат да работат во Германија по дипломирањето, можат да ја продолжат дозволата за престој до 18 месеци за да најдат работа во врска со нивните студии.

Големите градови во Германија изобилуваат со ресторани, музеи, барови, клубови и многу фестивали и социјални настани. Секогаш има нешто да се прави и нема шанси да се досадувате – можете да уживате во филмски фестивали, карневали и фестивали на пиво – сигурни сме дека сте чуле за Октоберфест.

Универзитетите организираат и многу студентски настани за да можете да се придружувате на разни клубови, да се занимавате со спорт и да присуствувате на студентски забави. Ако сте заинтересирани да ја запознаете германската земја и историја, има многу музеи, замоци и прекрасни места во природата каде што можете да одите.

2TM во моментов нуди студиски програми од областа на бизнисот, медиумите, комуникацијата, спортот и управувањето со настани, уметноста и дизајнот, новите медиуми и новите технологии.

Работејќи со нас, целосната бирократија е наша одговорност – ние ве ослободуваме од процесот на пријавата, запишувањето и процедурите за документација за престој, така што ќе можете да го посветите своето време да го завршите школа, да се подготвите заупис и за селидба во Германија.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х