Press Release

Пресс релиз

08.03.2021 – Оваа недела 2 TM потпиша договор за партнерство со Меѓународната образовна институција VEDA во Прага, Чешка, со што ги прошири своите образовни услуги за странски студенти кои сакаат да студираат во Европа.

VEDA е единствена образовна институција која ги комбинира основните и средните училишта со училиште за јазици, кое подготвува за државни испити и издава соодветни сертификати. Во ова школа-интернат, има образовната програма на три јазици: англиски, чешки и руски.

2TM и VEDA ќе ги понудат следниве услуги: подготвителни програми за универзитети, курсеви за чешки јазик и средно образование.
Сите програми VEDA се подготвителни програми за оние кои сакаат да студираат бесплатно на престижни универзитети во Чешка.

Ова партнерство надополнува низа други договори постигнати со универзитети во Чешка, Словачка, Унгарија и Германија. До денес, 2 TM успешно запиша над 550 странски студенти од 15 земји за различни студиски програми во Европа.

Љубљана, 03.03.2021 – Оваа недела 2TM d.o.o. потпиша нов договор за партнерство со Egmont Aviation во Љубљана, Словенија, со што се прошири избор на студиски програми во Европа. Договорот е заеднички да им понудиме програми на потенцијалните идни студенти заинтересирани за обука за пилоти според европските стандарди ЕАSА (Агенција за воздухопловство на Европската унија).

Egmont Aviation е специјализирана за авијациски активности и дава можност на обука за летови во согласност со европските стандарди EASA во Република Словенија. Egmont Aviation нуди три програми за добивање на пилотска лиценца: програма за приватна пилотска програма PPL (A), за сегашните носители на CPL лиценца кои сакаат да ја претворат во европска програма за CPL и ATPL.

Програмата PPL (A) ги учи пилотите да летаат безбедно и ефикасно во согласност со правилата за визуелни летови на VFR. Во основа, програмата им дава право на студентите да летаат со некомерцијални летови со лесен мотор, со вкупна тежина до 5000 кг. Добивањето на оваа лиценца ќе им овозможи на студентите самостојно да летаат каде било во светот.

Носителите на дозволи за пилотирање на ICAO CPL можат да ги претворат своите лиценци во европски EASA CPL. Таквата лиценца е призната низ целиот свет и им дава можност на нејзините носители да се вработат како пилот во европските авиокомпании.

ATPL (Пилотска дозвола за воздушен транспорт) е највисоко ниво на лиценци за пилот. Пилотите со оваа лиценца можат да работат како командант на авион.

Сите програми се изведуваат во согласност со барањата на ЕАСА (Европската агенција за безбедност на воздухопловството), а летовите ќе се вршат на меѓународниот аеродром Марибор. Заинтересираните студенти од 2ТМ ќе дознаат сè за барањата, времетраењето и цените.

Овој договор доаѓа во низа други договори постигнати со универзитети во Словачка, Чешка и Германија. 2TM до денес успешно запиша над 550 странски студенти од 15 различни земји на различни студиски програми во Европа.

Љубљана, 30 ноември 2020 г. – Коронавирусот го сврти светот на високото образование наопаку. Во март, студентите беа испраќани дома низ целиот свет и настава се преселуваа на Интернет. Во текот на годината, 2TM се соочија со клучни предизвици, ненадеен пад на побарувачката за образование во странство, затворање на границите и амбасадите и студенти кои не беа во можност да дипломираат на време поради ситуацијата.

И покрај пандемијата, 2TM ги прилагоди своите деловни активности на ситуацијата и продолжи да се развива и оваа година. Во учебната 2020/2021 година, 220 студенти успешно се запишале во словенечките образовни институции, што е помало од планираното во споредба со претходната година, ама со оглед на ситуацијата, компанијата ја истакнува оваа бројка како достигнување.

Многу идни студенти и нивните родители се предомислија заради ситуацијата и или решија да студираат во својата земја или ги одложија студиите за следната година. Последното значи дека 2ТМ веќе има околу 50 кандидати кои чекаат отворање на пријави. Дополнителни проблеми се појавија со студенти на додипломски студии кои планирале магистерски студии, но не беа во можност да се запишат затоа што не дипломираат на време поради ситуацијата.

2TM забележа голем интерес за учење на јазик кај студентите и затоа организира серија курсеви по словенечки и англиски наменети за странски студенти кои сакаат да постигнат соодветно ниво на познавање на словенечки или англиски јазик за своите студии. Во август и септември, компанијата организираше интензивни курсеви за словенечки јазик, и во живо и онлајн, што им помогна на студентите полесно да се прилагодат на животот и да студираат во Словенија.

Оваа година, 2 ТМ доби решение од Министерството за образование, наука и спорт на Република Словенија за упис во регистарот за англиски јазик. Курсевите се наменети за студенти кои сакаат да го зголемаат своето знаење на англиски јазик пред да започнат да студираат на програми на англиски јазик во Словенија или на друго место во Европа.

Покрај тоа, 2TM ја прошири својата мрежа на партнерски универзитети оваа година, сега ги вклучува Универзитетот Чарлс во Чешка, Универзитетот Комениус и Универзитетот Кошице во Словачка, Универзитетот за применети науки во Германија и колеџот МекДаниел Будимпешта во Унгарија, за најбараните програми како што се медицината и фармација. Исто така, има голем интерес за нив кај словенечките студенти, бидејќи тие се и на англиски јазик.

Заради откажување на саеми и презентации во средните училишта, 2TM започна да организира бесплатни вебинари на различни јазици на теми како „Што треба да знаете пред да дојдете во Словенија“, „Предности на студирање во Европа“, „Рокови за упис“ итн. Тие доживеаја одличен oдзив и до денес, 2 TM организираше повеќе од десет вебинари на кои присуствуваа стотици идни студенти.

Компанијата оствари рекордни посети на својата веб-страница – повеќе од 40 000 месечно. 2ТМ пишува написи, вести, соопштенија за јавноста и ги нуди сите информации поврзани со образованието на дури седум јазици и ги објавува на својата веб-страница и во други медиуми. Бројот на пратиоци на Фејсбук страниците 2TM, што ги нуди во четири јазични верзии, исто така расте во текот на целата година.

Коронавирусот продолжува да претставува посебни предизвици но медицинското решение е веќе на пат, студентите сè уште сакаат да учат за другите култури и да видат како луѓето во другите делови на светот пристапуваат кон различни прашања. Нема подобар начин да научите ваков вид отколку да студирате во странска земја.

Сите студенти кои се запишале во словенечки образовни институции преку 2 TM веќе се во земјата и ги започнале студиите оваа академска година. 2TM ќе продолжи да ги прилагодува своите активности и стратегија на потребите на студентите кои се надеваат дека ќе дојдат во Словенија следната година и ќе ги започнат своите студии.

2TM d.o.o. потпиша договор за долгорочно партнерство со McDaniel College во Будимпешта, во Унгарија, со што се прошири понудата на услуги на студиски програми во Европа.

Љубљана, 19.11.2020 г. – Оваа недела 2TM d.o.o. потпиша договор со McDaniel College во Унгарија за заеднички понуда на програми за потенцијални идни студенти заинтересирани на областа на слободни уметности и науки. McDaniel College основан во 1867 година е рангиран меѓу најдобрите факултети за слободни уметности во Соединетите Американски Држави.

McDaniel College кампусот во Будимпешта нуди стандардна американска програма за додипломски студии за четири години во Унгарија. Студии завршуваат со диплома за уметности од McDaniel College.

McDaniel College во Будимпешта нуди неколку динамични големи програми, од историјата на уметноста, бизнисот и комуникацијата, до политичките науки и психологијата. Некои од нивните специјалност може да се следат во комбинирани двојни големи програми – уметност-комуникација, деловна економија – кои ги комбинираат најдобрите карактеристики на повеќе од една голема програма со цел да им дадат на студентите повеќе опции по дипломирањето.

Овој договор доаѓа во низа други договори постигнати со универзитети во Словачка, Чешка и Германија. 2TM до денес успешно запиша над 550 студенти од 15 различни земји на различни студиски програми во Европа.

Љубљана, 03.11.2020 г. – Денес, 2TM започнува со третиот курс по словенечки јазик оваа година. Онлајн курсевите по словенечки јазик се наменети за студенти кои размислуваат за студирање или сакаат да продолжат да студираат во Словенија. Трите групи на курсеви сега се целосно запишани. Компанијата планира да започне уште два од 50 часа по словенечки јазик на 15 јануари и 3 февруари.

2TM нуди низ курсеви по словенечки и англиски јазик за студенти кои сакаат да научаат словенечки или англиски јазик за универзитетски цели. Компанијата нуди неколку различни нивоа на курсеви достапни за оние со различно знење. Курсевите се направени да ги задоволат потребите на учесници на курсот и се акредитирани од Министерството за образование, наука и спорт на Република Словенија.

Љубљана, 21.10.2020 г. – Директорот на 2ТМ Александар Полјаков се сретна со деканот на Економскиот факултет на Универзитетот во Љубљана, проф. д-р Метка Текавчиќ.

2TM соработува со Економскиот факултет веќе петта година по ред во развојот на нивното меѓународно работење. Агенцијата 2TM успешно запиша повеќе од 60 студенти на Економскиот факултет, од кои 27 во учебната 2020/2021 година.

Главната тема на разговор беше зголемувањето на промоцијата на Економскиот факултет, на меѓународната магистерска програма Управување и организација (ИМБ) и магистерската програма Деловна администрација (МБА) на веб-страницата 2TM.

Покрај тоа, деканот посочи дека факултетот ќе започне да нуди магистерска програма Спортски менаџмент на англиски јазик во академската 2021/2022 година, што е можност за 2 TM да ја понуди програмата на странски студенти, бидејќи досега се спроведува само на словенечки јазик.

Декан и директорка изразија задоволство од досегашната соработка, бидејќи 2ТМ ги насочува повеќето кандидати да студираат на програми на Економскиот факултет, па затоа се согласија да го надградат партнерството со проширување на опсегот на студиски програми на англиски јазик и систематско зголемување на меѓусебната промоција.

Љубљана, 19 октомври 2020 г. – Компанијата 2TM, која веќе шеста година по ред ги промовира сите словенечки универзитети на меѓународниот пазар, и оваа година успешно спроведе неколку курсеви за словенечки јазик.

Во летото 2020 година, се одржа двомесечен интензивен курс за словенечки јазик за студенти кои ги започнаат своите студии на словенечките образовни институции во октомври 2020 година и сакаат да следат предавања на словенечки. Едната група присуствуваше на курсот во живо, а другата група го помина курсот онлајн.

Заради големиот интерес, компанијата спроведува дополнителни курсеви кои се погодни за средношколци од трета и четврта година и студенти кои ќе започнат да студираат во Словенија следната академска година. Првата група го започна курсот на 15 октомври, а втората ќе започне на 3 ноември. Двата курса ќе се одвиваат онлајн.

Според предавачот Настја Радош: „Акцентот на курсевите е на говорот, особено на употребата на новостекнатиот вокабулар во реални и секојдневни ситуации“.

Љубљана, 14.10.2020 г. – Денес, директорката на 2ТМ Александар Полјаков се сретна со деканот на Факултетот за туризам Брежице, проф. д-р Божтјан Брумен. Партнерите разменија мислења за соработката во претходните години и разговараат за можностите за надградба на добрата соработка и поголема промоција на Факултетот за Брежице на веб-страницата 2TM. Без оглед на моменталната состојба, туристичките програми се многу барани и пазарот на трудот сè уште им нуди на дипломците многу можности.

Директорка ги истакна активностите на 2TM за време на пандемијата Ковид-19. Поради новонастанатата ситуација, сите саеми се откажани оваа година, но 2TM се брзо адаптираше и создаде алтернативни начини да допрат до младите заинтересирани да студираат во Словенија и организира БЕСПЛАТНИ вебинари на теми како што се „Што треба да знаете пред да дојдете во Словенија “, „ Предности на студирање во Словенија “, „ Рокови за упис“ и други тековни содржини.

Г-дин Брумен изрази интерес за промовирање на туристички програми на веб страницата 2TM, која бележи повеќе од 40,000 посетители месечно и им нуди на своите партнерски факултети одлична можност за рекламирање на студиски програми. Како знак на соработка, страните исто така ќе подготват заедничка онлајн презентација за идните 2TM студенти.

Љубљана, 30 април 2020 г. – Компанија 2TM, услуги за образование, заклучно со 21.08.2018 ги исполнува условите за спроведување на јавно важечката програма Словенечки како втор и странски јазик. Курсевите 2 TM се акредитирани од Министерството за образование, наука и спорт на Република Словенија и се запишани во книгата за евиденција на организации за образование на возрасни.

Курсевите на словенечки јазик се наменети за сите оние кои немаат претходно знаење или за оние кои сакаат да го продлабочат своето веќе стекнато знаење и сакаат да научат словенечка граматика и вокабулар. По завршувањето на курсот, поединците се вешти во користењето словенечки јазик во секојдневни работи. Овие курсеви се особено погодни за сите идни студенти кои ќе се запишат на студии во Словенија и сакаат непречено да следат предавања. Курсевите ќе се одржат на две локации, во Марибор и Љубљана.

Љубљана, 25 април 2020 г. – 2 TM, услуги за образование, со 25 април 2020 година, ги исполнува условите за спроведување на важечката програма Англиски за возрасни, усвоена од Министерството за образование, наука и спорт на Република Словенија. Со споменатиот датум, компанијата е заведена и во книгата за евиденција на организации за образование на возрасни.

Курсевите по англиски јазик се првенствено наменети за сите студенти пред запишувањето или продолжување на студиите на англиски јазик во Словенија или во странство. 500-часовниот курс, што ќе се одржи во Љубљана и Цеље, ќе им овозможи на студентите непречено учество на предавања и исполнување на дополнителни студиски обврски. Курсот е исто така погоден за сите други кои сакаат да го подобрат своето знаење на англиски јазик и да го подигнат на повисоко ниво.

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х