Новости

Студирањето во странство може да биде едно од највозбудливите искуства во вашиот живот! Сигурни сме дека едвај чекате да се запознаете со нова култура, да откриете нов град, да стекнете нови пријатели и нови спомени. Сепак, новите работи понекогаш носат тешкотии – на пример, може да се чувствувате преоптоварени од количината на нови информации, обврски

Прочитај повеќе →

Честитаме, те примија на посакуваниот факултет во Словенија! Сега е време навистина да се подготвите. Еден од најважните чекори во овој процес е да го пронајдете вашиот нов дом. Возбудливо, нели? Но, тоа може да биде и стресно. Затоа, во овој текст ќе се обидеме да ви помогнеме да одлучите кој тип на сместување е

Прочитај повеќе →

Студентите од земјите од регионот кои се одлучуваат да студираат во странство, најмногу гравитираат кон Европската Унија. Кога станува збор за условите за упис, школарината, како и трошоците за живот за време на студиите, ситуацијата се разликува од земја до земја. Совршени услови не постојат, затоа секогаш еден параметар има предност при изборот и донесувањето

Прочитај повеќе →

При студиите нема лесни задачи, а посебен предизвик е пишувањето дипломска работа. Таа е кулминација на вашиот академски пат кој го сублимира целото знаење стекнато за време на вашите студии. Прегледот и читањето литература, научни информации, како и изнесување докази, додавање на сопствени идеи од претходни истражувања е сериозна и напорна работа која крие замка,

Прочитај повеќе →

Најголем предизвик за секој иден студент е изборот на идеалната студиска програма. На оваа одлука влијаат многу фактори – од успех во средно училиште до финансиски можности. Сепак, одлучувачки се вашите желби и лични преференци, бидејќи на крајот изборот на студии во голема мера го одредува вашиот животен пат. Затоа, во овој текст ќе се

Прочитај повеќе →

Одговорот е – да, а во редовите подолу ќе дознаете зошто. Но, прво, да се потсетиме што е високо образование и кои се неговите предности. Така, високото образование е вид на образование во кое акцентот е ставен на практичната настава. Со развивање на практични искуства и вештини, повеќе училишта отколку студенти создаваат кадри кои ќе

Прочитај повеќе →

Ако сакате да ја зголемите продуктивноста за време на студиите, важно е да го оптимизирате вашето време. Техниките за управување со времето можат да ви помогнат не само да го организирате и систематизирате времето за време на студиите, туку и во секојдневниот живот.

Прочитај повеќе →

Имаме важна вест за вас – на 15 јануари започна првиот уписен рок за упис во високите стручни училишта во Словенија! Во 47 високи училишта има дури 11.935 слободни места. Доколку се одлучите да се запишете во државно високо училиште, најголем дел од програмите што ви стојат на располагање се од областа на машинството, градежништвото,

Прочитај повеќе →

Словенија е една од најпопуларните велосипедски дестинации во Европа, а велосипедизмот во Словенија има речиси култен статус. Поради својата исклучителна локација и разновидноста на теренот, привлекува велосипедисти и љубители на природата од целиот свет. Тука се одржуваат бројни велосипедски маратони, како и други настани поврзани со велосипедизмот. Ако одлучите да студирате во Словенија, возењето велосипед

Прочитај повеќе →

Странците се преселуваат во Словенија во потрага по безбедност, економска перспектива, стабилност, пријатна клима и убава природа. Преселувањето во нова земја е важен чекор и повеќето луѓе сакаат да го направат со своето семејство. Откако ќе ја прочитате оваа статија, ќе научите како да добиете дозвола за престој во Словенија за сите членови на семејството.

Прочитај повеќе →

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х