Постапки за стекнување образование во Германија

Постапки за стекнување образование во Германија

Ако планирате да студирате во Германија, можеби ќе ви треба виза, во зависност од тоа од каде доаѓате и колку долго планирате да останете.

За граѓаните на ЕУ / ЕЕА и швајцарските државјани не е потребна виза за влез во Германија. Список на други земји ослободени од визи можете да најдете тука: www.auswaertiges-amt.de.

Каков вид на виза е потребна за студирање во Германија?

За да студирате во Германија, потребна е германска национална виза (Д виза). Државјаните на трети земји, кои не се наведени погоре, треба да аплицираат за студентска виза.

Постојат три вида на германска студентска виза:

  • Виза за курс на јазик (Виза за учење јазик) – за едукативни активности во траење од 3 месеци до 1 година, за учество на курсеви по германски јазик. Не можете да ја претворите во студентска виза.
  • Виза за студенти апликантите (Visum Zur Studienbewerbung) – се препорачува да аплицирате за оваа виза ако не сте ја добиле Потврдата за упис од универзитетот или сè уште не сте го одбрале програма.
  • Студентска виза (Visum Zu Studienzwecken) – во случај да сте добиле потврда за упис од универзитетот. Студиската виза обично важи 90 дена и може да се претвори во дозвола за престој.

Каде да доставите документи за да добиете студентска виза?/strong>

Идните студенти треба да ја достават апликацијата за студентска виза во најблиската германска амбасада (Botschaft) или конзулат (Generalkonsulat) во нивната земја на престој пред да влезат во Германија.

Дали треба да го регистрирате вашиот престој како државјанин на Европската унија, Европска економска област или Швајцарија?

Да, треба да ја регистрирате вашата адреса во Заводот за регистрација на жители (Einwohnermeldeamt) во рок од две недели по преселбата во нова резиденција во Германија.

Каде да доставите документи и да добиете дозвола за престој на студентите (Aufenthaltserlaubnis) за НЕ граѓани на ЕУ/ЕЕА?

Откако ќе пристигнете во Германија, треба да ја регистрирате вашата адреса во канцеларијата за регистрација на жители (Einwohnermeldeamt) и да добиете дозвола за престој во канцеларијата за регистрација на странци. (Ausländeramt).

Носител на Студентска германска дозвола за престој ги има следниве права:

  • Да живеe во Германија,
  • Дa добие работа со скратено работно време,
  • Дипломирани студенти од германски универзитет можат да ја продолжат дозволата за престој до 18 месеци за да најдат работа.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х