Високото образование во Словенија

Високото образование во Словенија се одвива според Болоњскиот процес. Странските студенти во текот на студиите добиваат дозвола за престој врз основа на студирањето. Тие ќе научат најмалку два странски јазика, ќе стекнат европска диплома и убаво ќе си поминат во една од најсигурните и најубави земји во Европа.

Високото образование во Словенија за странци: основни предности на уписот

Предности на високото образование во Словенија:

 1. Европско образование и меѓународно призната диплома;
 2. Голем избор на програми и факултети;
 3. ЕУ дозвола за престој со право на работа;
 4. Бесплатни студии;
 5. Можност за истовремено аплицирање на три различни програми;
 6. Студиски програми на словенечки и на англиски јазик;
 7. Достапност на програмите за меѓународна студентска размена Еразмус+;
 8. Стручна пракса и можност за вработување во европските компании во првата година на студии;
 9. Развиен систем на попусти за студенти (попусти за ресторани, музеи, книжарници, културни настани, јавен превоз);
 10. Подобра мобилност во рамките на Европската Унија;
 11. Минимална културна и јазична бариера.

Упис на словенечките универзитети:

Критериумите за упис на словенечките универзитети не се многу строги:

 1. Нема приемни испити (освен на архитектура, на уметничките факултети, забна протетика и на спортските факултети);
 2. За поголемиот број студиски програми не треба сертификат за познавање на словенечкиот јазик (исклучоци се: новинарство, право, медицина и нега);
 3. Студиите се одвиваат на словенечки и на англиски јазик, во зависност од програмата и можностите на наставниот кадар.

Датумот за поднесување документи за основни студии во учебната 2022/2023 година може да го видите овде.

Значи, за да се запишете на некој од универзитетите во Словенија, мора да поминете низ процес на нострификација, потоа треба да аплицирате и да поминете на конкурсот за упис.

Кандидатот може да аплицира со нецелосна документација, а пријавата може да ја дополни кога ќе го добие сертификатот, односно дипломата и резултатите од завршниот испит.

Важно! Пред поднесување на пријавата, треба да се помине процесот на признавање (нострификација) на документите за образование, кој може да започне со непотполн список документи. Постапката за признавање на документите трае до 2 месеца.

Високошколски установи во Словенија: Структура

Системот на високошколско образование во Словенија  вклучува 3 степени:

1 степен: додипломски – 3-4 години (основни студии);

2 степен: магистерски – 2 години (постдипломски студии);

3 степен: докторски студии – 4 години (докторат).

Универзитети во Словенија:

Универзитет во Љубљана (Univerza v Ljubljani). Се наоѓа меѓу 500 најдобри универзитети на светот според академскиот рејтинг. Има 23 факултети и 3 уметнички академии.

Универзитет во Марибор (Univerza v Mariboru). Втор по големина универзитет во Словенија. На почетокот, во 1959 година е основан како комерцијална и економска школа. Статус на универзитет добил во 1975 година. Моментално вклучува 17 факултети.

Универзитет во Нова Горица (Univerza v Novi Gorici). Настана како школа за еколошки науки во 1995 година. Универзитет стана во 2006 година. Се состои од 4 образовни установи, школи за винарство и екологија, академии за уметности и неколку истражувачки институти и лаборатории ширум Словенија.

Новиот Универзитет (Nova Univerza) функционира од 2008 година и здружува три факултети.

Универзитетот во Ново Место (Univerza v Novem mestu) функционира од 2017 година и здружува четири факултети.

Исто така, во Словенија постојат и приватни специјализирани факултети, вклучувајќи и неколку уметнички академии. Во основа, тоа се високоспецијализирани образовни установи кои особена важност обраќаат на практичниот дел на образованието. Сите приватни факултети во Словенија имаат државна акредитација. На постоечките програми, предавањата и семинарите ги држат наставници и предавачи од целиот свет, како и стручњаци вработени во некои од поуспешните европски компании.

Исто така, се организираат и студиски екскурзии по различни компании ширум Европа.

Младите луѓе во Словенија уживаат додека имаат студентски статус. Системот на попусти на транспортот им овозможува да патуваат по Европа за релативно малку пари. Освен тоа, Словенија е во срцето на Европа и лесно може да се оди на викенд излет во Италија, Австрија, Германија или во Хрватска.

Студии во Словенија на англиски јазик

Студирањето во Словенија на англиски јазик за странски студенти е полн погодок. Странците може да стекнат: европска диплома, квалитетно образование, дозвола за престој, работно искуство во ЕУ, нов странски јазик, стручна пракса, меѓународни контакти, можност подобро да се запознае светот.

Аплицирајте со 2ТМ и уверете се сами!

 

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Нашата колешка Ламовец Мојца претставува бесплатни студии во Словенија, одговара на прашања и решава дилеми поврзани со студиите во Словенија.

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х