Денот на востанието против окупацијата

Кога живеете во Словенија, може да забележите дека ќе имате случаен слободен ден кон средината на неделата на крајот на април. Зошто? Ова е затоа што 27 април е официјален словенечки национален празник наречен Ден на отпорот. Официјално е познат како „Dan upora proti okupatorju”.

© wigandt from Freepik/Денот на востанието против окупацијата

Овој празник го означува основањето на Словенечкиот ослободителен фронт во 1941 година. За време на Втората светска војна, нацистичка Германија најпрво ја нападнала Словенија (тогаш дел од Југославија) ​​на 6 април 1941 година, а остатокот бил окупиран од Италија и Унгарија на 11 април 1941 година. Непосле една недела, југословенската армија капитулираше пред силите на Оската, а словенечката територија беше поделена меѓу тројцата окупатори. Љубљана заврши во италијанската зона.

Ослободителниот фронт е основан во Љубљана вечерта на 26 април 1941 година, во куќата на писателот Јосип Видмар. Интересно е што во моментов ова е куќа на германскиот амбасадор во Словенија. Ослободителниот фронт стана примарно движење на отпорот против освојувачите на Оската, со своето воено крило, словенечките партизани. Имало и други партизански движења во остатокот од Југославија, Франција, Чехословачка и Италија. Две илјади луѓе се приклучија на партизанското движење до крајот на 1941 година. Бројот во 1945 година беше до 38 000.

Зачувувањето на словенечката култура, додека окупаторските сили активно се закануваа на тоа, беше еден од главните приоритети на партизаните и Фронтот за ослободување. Една од целите беше да се обединат сите Словенци во федерална држава во рамките на Југославија и да се воспостави праведно општество. Движењето беше дел од Југословенското партизанско движење, но остана значаен дел од војната. Словенечките партизани целосно се споија со останатата југословенска партизанска армија по пробивот на силите на Тито во 1944 година.

Словенечките партизани имаа мрежа од над 200 тајни болници на недостапни локации; организирале и училишта во ослободените области. Тие дури имаа и свој радио канал наречен Радио Кричач, чиј предавател никогаш не беше откриен од окупаторите во Љубљана. Словенечките партизани беа одговорни за најважното успешно бегство на сојузничките воени заробеници. Партизаните спасија 105 сојузнички воени заробеници за време на рацијата во Ожбалт. Покрај Русија, Словенија е единствената земја или територија во Европа што е целосно ослободена од сопствената армија. Партизаните не само што беа успешни во ослободувањето на Словенија затоа што нејзините граници постоеја во 1941 година, туку успеаја и да заземат и да преземат други територии населени со словенечки малцинства.

Вкупниот број на жртви од Втората светска војна во Словенија се проценува на околу 89.000, додека кратко потоа загинаа 14.000 луѓе поради воени проблеми. Словенија имаше една од највисоките проценки на загубите во Европа. Можеше да биде многу повеќе ако нема партизани. Словенечката нација не би постоела денес како што ја знаеме. До денес, Словенците сè уште се крајно горди и благодарни за учеството на словенечките партизани за време на Втората светска војна. Уникатен споменик може да се најде во секој словенечки град во спомен на нивната и достигнувања.

Хајди Коеле за 2ТМ