Денес е светски ден на првата помош

Светскиот ден на првата помош го одбележуваме од 2000 година, кога 16 европски национални организации на Црвениот крст го иницираа ова одбележување. Идејата брзо беше прифатена и меѓународно призната кога во 2003 година дури 115 национални организации на Црвениот крст ширум светот го одбележуваа светскиот ден на првата помош. Тоа ја покажува големата важност од ширењето на знаењата и вештините од првата помош но и поттик и подигнување на свеста на волонтерите ширум светот.

Photo: Unsplash/Arron Choi

Вештините на прва помош можете да ги научите на мастер студиите од здравствените науки на Alma Mater Europaea – ECM. Доколку имате потреба од повеќе информации ве молиме контактирајте не.

Извор: rks.si