Интервјуа

Аљона Султанова, студентка на Факултетот за управување со деловни системи: учиме практични работи кои гарантирано се корисни

Есть два подхода к жизни: можно плыть по течению и полагаться на судьбу, а можно брать ситуацию в свои руки и менять её самому независимо от состояния мира вокруг. Студентка Алёна Султанова выбрала второй путь, и ей есть чем поделиться с вами.

Прочитај повеќе →

Стрес и неизвесност, ново секојдневие со Covid-19: „Како да се борите против вознемиреноста, да ги следите правилата и да ја пронајдете вистинската рамнотежа помеѓу посветеноста и одморот“

Животот на студентите исто така се промени, бидејќи студенти, професори и вработе-ните се вратија на настава во живо по настава на далечина.

Прочитај повеќе →

Интервју со Настија Радош, професор по словенечки јазик

Онлајн курсевите по словенечки јазик од компанијата 2TM започнуваат на 15-ти октомври 2020 година. Разговаравме со една од нашите професори, Настја Радош, за тоа како се одвиваат онлајн часовите, што можат посетителите на овие часови да очекуваат и на крајот што може да научат.

Прочитај повеќе →

Словенечкиот јазик не е никаква пречка за почеток на студиите – Интервју со Гоце Јовевски, студент на Правниот факултет при Универзитетот во Марибор

За Словенија, како земја за студирање, имав слушнато повеќе пати, меѓутоа не се заинтересирав „интензивно”, се до последен момент, кога сфатив дека тоа е всушност одлична можност за млади луѓе кои сакаат да студираат во странство, во некоја од земјите на Европската Унија. Секогаш за Словенија се зборувало дека е напредна и успешна земја која

Прочитај повеќе →

Словенечкиот јазик не е никаква пречка за почеток на студиите – Интервју со Гоце Јовевски, студент на Правниот факултет при Универзитетот во Марибор

„За Словенија, како земја за студирање, имав слушнато повеќе пати, меѓутоа не се заинтересирав „интензивно”, се до последен момент, кога сфатив дека тоа е всушност одлична можност за млади луѓе кои сакаат да студираат во странство, во некоја од земјите на Европската Унија. Секогаш за Словенија се зборувало дека е напредна и успешна земја која

Прочитај повеќе →

Интервју со директорот на Вишата стручна школа Блед, маг. Петер Михелчич: Имаме најстара традиција во Словенија и свој школски хотел

За квалитетот на студиските програми, современиот и модерен пристап, отвореноста за студенти од странство, зборуваме со Петер Михелчич, директорот на Вишата стручна школа Блед, една од партнерските институции на 2ТМ.

Прочитај повеќе →

„Во Словенија ќе добиете многу бидејќи образовниот систем е одлично организиран и кредитно добро валидиран“ – Ирена Нанчовска Шербец, универзитетски професор на Педагошкиот факултет во Љубљана

„Математиката ми беше прекрасна и додека учев во математичката гимназија во Охрид учествував во бројни математички натпревари. Jа имав таа среќа уште тогаш да програмирам во средно училиште, што е сега реткост“ – вака Ирена Нанчовска Шербец се сеќава на своите гимназиски денови во родната Македонија, а денеска универзитетски професор на Педагошкиот факултет при Универзитетот

Прочитај повеќе →

Директорот на програмата „Менеџмент на бизнис-системи“ на Alma Mater Europaea, Барбара Топлак Перович: „Нашите дипломци треба да бидат барани специјалисти, а не само лица, коишто бараат работа“

Alma Mater Europaea – ECM се специјализира за образовни услуги, поврзани со изградбата на кариери во дефицитарните професии. За тоа, како да се стекнете со перспективно образование, меѓу другото и по новата специјалност „Семејно претприемништво“, во интервјуто за веб страната maribor24.si ни раскажа директорот на студиската програма „Менеџмент на бизнис-системи“ на Alma Mater Europaea, доктор

Прочитај повеќе →

Школа наклонета кон студентите и со долга традиција: интервју со доктор Лидија Вајс, декан на Високата школа Б2 за деловни студии и раководител на Вишата стручна школа Б2

Б2 е школа со речиси триесет годишна традиција, која е насочена кон студентите и којашто може да се пофали со висока оценка од страна на студентите. Домашните и странските студенти коишто ги има многу на Б2, можат да избираат помеѓу студии на Б2 високата школа за деловни студии или Б2 вишата стручна школа. Разговаравме со

Прочитај повеќе →

Гордана Ивановиќ: Најважната информација за уписот на внука ми Сара на факултет во Словенија ја добивме од 2ТМ

„Дали јас ви изгледам на кандидат за студии во Словенија?“ – прашала Гордана, кога при посетата на Саемот во Нови Сад за образование добила во рака леток за студии во Словенија од вработените на 2ТМ. „Можеби имате некој познат кој е кандидат за студии, ми одговори вашата колешка“ – се смее Гордана, тетка на Сара

Прочитај повеќе →

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х