Настани

Денот на востанието против окупацијата

Кога живеете во Словенија, може да забележите дека ќе имате случаен слободен ден кон средината на неделата на крајот на април. Зошто? Ова е затоа што 27 април е официјален словенечки национален празник наречен Ден на отпорот. Официјално е познат како „Dan upora proti okupatorju”. © from /Денот на востанието против окупацијата Овој празник го

Прочитај повеќе →

Словенечки Велигден

Многу луѓе го поистоветуваат доаѓањето на пролетта со празникот Велигден; на крајот на краиштата, веројатно сте ги виделе велигденските бонбони во самопослуга уште од денот на влубените. Можеби ќе се најдете лубопитни за традиции на Велигден во Словенија. Мнозинството Словенци се католици, нешто помалку од 70%. Скоро 20 проценти од Словенците се атеисти или агностици.

Прочитај повеќе →

Честитки од 2ТМ за меѓународниот ден на жената

Почитувани дами! Машкиот дел од тимот на 2ТМ од се срце ви го честита Вам меѓународниот ден на жената – 8 Март! © from /Честитки од 2ТМ за меѓународниот ден на жената Ви посакуваме пролетно разположение, многу цвеќе и насмевки! Бидете секогаш здрави, сакани и успешни! Среќен празник!

Прочитај повеќе →

Честит Божиќ и среќна Нова година!

Драги пријатели! Тимот на 2TM ви посакува среќен Божиќ и среќна Hова 2021 година! © from /Честит Божиќ и среќна Нова година! 2020 година оди во минато, оставајќи ни надеж за промена на подобро и разбирање за она што е најважно и највредно за нас. Нека Новата 2021 година на сите нас ни донесе светли

Прочитај повеќе →

6 работи што треба да ги направите пред крајот на годината

Празниците на крајот на годината можат да бидат едно од најубавите периоди во годината, бидејќи траат околу месец и вклучуваат семејство, пријатели, украси и подароци.

Прочитај повеќе →

Conde Nast Traveller ја постави Република Словенија на првото место!

Conde Nast Traveler, престижното американско списание, коешто ги рекламира најатратиквните туристички дестинации низ целиот свет, ја смести Република Словенија на првото место покрај најпосакувание дестинации за следната година. Photo: Езерото Блед/ Во строијата објавена во нивното списание, тие ги имаат споменато неодмна освоените Мишелин ѕвезди, одличното вино и истовремено сето тоа прикажано со многубројни фотографии од

Прочитај повеќе →

Долењскиот музеј одржува изложба во чест на својата 70-годишнина

Поминаа точно седум децении откако централниот историски музеј во Ново Место ги отвори своите врати. Во спомен на овој датум, од 1 јуни до 30 септември 2020 година, во Музејот Градина се одржа изложбата „Скапоцени 70“, на која се представуват колекции на музејски предмети со фотографии. Според вработените во музејот, изборот бил тежок, бидејќи од

Прочитај повеќе →

Честит Први Мај!

Честит Први Мај! Photo: Designed by 2TM d.o.o. 2ТМ ви го честита меѓународниот ден на трудот!

Прочитај повеќе →

Честит Велигден!

Честит Велигден! Photo: Designed by 2TM d.o.o. Ви посакуваме Велигденските празници да ги поминете во радост и добро расположение, а пред сe во добро здравје со семејството и најблиските.

Прочитај повеќе →

Владата го одобри првиот пакет за макрофинансиска помош за жителите и економијата#protiKoronapaket#PKP1

На 24 март 2020 година за време на вечерната сесија, владата дискутираше за првиот поопсежен законодавен пакет за помош на населението и економијата, таканаречен #protiKoronapaket #PKP1. Владата утврди мерки за подготовка на мега закон од две милијарди, насочени кон ублажувањето на последиците од епидемијата на коронавирусот врз жителите и економијата.

Прочитај повеќе →

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х