Студирање

Како да се подготвите за студирање во Словенија

Студирањето во странство може да биде едно од највозбудливите искуства во вашиот живот! Сигурни сме дека едвај чекате да се запознаете со нова култура, да откриете нов град, да стекнете нови пријатели и нови спомени. Сепак, новите работи понекогаш носат тешкотии – на пример, може да се чувствувате преоптоварени од количината на нови информации, обврски

Прочитај повеќе →

Словенија, Словакија или Германија – прашањето е сега

Студентите од земјите од регионот кои се одлучуваат да студираат во странство, најмногу гравитираат кон Европската Унија. Кога станува збор за условите за упис, школарината, како и трошоците за живот за време на студиите, ситуацијата се разликува од земја до земја. Совршени услови не постојат, затоа секогаш еден параметар има предност при изборот и донесувањето

Прочитај повеќе →

Како да го избегнете плагијатот кога пишувате дипломска работа

При студиите нема лесни задачи, а посебен предизвик е пишувањето дипломска работа. Таа е кулминација на вашиот академски пат кој го сублимира целото знаење стекнато за време на вашите студии. Прегледот и читањето литература, научни информации, како и изнесување докази, додавање на сопствени идеи од претходни истражувања е сериозна и напорна работа која крие замка,

Прочитај повеќе →

Како да изберете идеална студиска програма

Најголем предизвик за секој иден студент е изборот на идеалната студиска програма. На оваа одлука влијаат многу фактори – од успех во средно училиште до финансиски можности. Сепак, одлучувачки се вашите желби и лични преференци, бидејќи на крајот изборот на студии во голема мера го одредува вашиот животен пат. Затоа, во овој текст ќе се

Прочитај повеќе →

Дали е високо образованието во Словенија се попопурално?

Одговорот е – да, а во редовите подолу ќе дознаете зошто. Но, прво, да се потсетиме што е високо образование и кои се неговите предности. Така, високото образование е вид на образование во кое акцентот е ставен на практичната настава. Со развивање на практични искуства и вештини, повеќе училишта отколку студенти создаваат кадри кои ќе

Прочитај повеќе →

Почнува првиот уписен рок за високите школи во Словенија

Имаме важна вест за вас – на 15 јануари започна првиот уписен рок за упис во високите стручни училишта во Словенија! Во 47 високи училишта има дури 11.935 слободни места. Доколку се одлучите да се запишете во државно високо училиште, најголем дел од програмите што ви стојат на располагање се од областа на машинството, градежништвото,

Прочитај повеќе →

Студентски живот: Седум креативни хоби на кои можете да се посветите

Ако сте решиле да се свртите кон нови цели и да истражувате во 2021 година, тогаш погледнете подолу за список на хобија што се во тренд, а кои не само што се забавуваат, туку имаат и позитивен ефект врз нас.

Прочитај повеќе →

За помалку од една недела 2ТМ направи нов рекорд

Љубљана, 29.01.2021 година – На 28 јануари 2021 година, 2 TM организираше вебинар на тема „Предности на студирање во Словенија“ за идните српски студенти. Настанот се одржа во 17:00 часот и на него присуствуваа 100 идни студенти од Србија, поставувајќи нова рекордна посетеност на 2ТМ вебинари. © from /За помалку од една недела 2ТМ направи

Прочитај повеќе →

Влијанието на коронавирусот врз високото образование

Универзитетите се места каде студентите живеат и учат. Тие исто се културни центри каде студентите се собираат од нациите ширум светот. Неодамна, коронавирусната криза ги предизвика високообразовните институции на многу нови и неочекувани начини.

Прочитај повеќе →

Како да се разбие стравот од презентација?

Доколку сте биле нервозни пред да презентирате дело во амфитеатарот, прочитајте неколку совети како да го надминете овој страв.

Прочитај повеќе →

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х