Размислувате да студирате во странство, но не сте сигурни која држава и кои студии да изберете? Дали знаете кои се сите предности на студирањето во странство? Оваа статија ги открива сите предности и придобивки на студентите во Словенија, срцето на Европа.

Photo: Словенија на сите студенти им нуди бројни предности/pixabay/Soer21

Словенците многу вложуваат во образованието, што се рефлектира во исклучителниот квалитет на образованието и вработливоста на студентите. Словенија на сите студенти им нуди бројни предности, кои ги користат домашните и странските студенти. Секоја студиска година се запишуваат повеќе од 6.000 странски студенти, а нивниот број продолжува да расте секоја година.

Врз основа на билатералниот договор, студиите во Словенија се бесплатни за сите граѓани на Македонија, Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора.

Сите студиски програми на државните или на приватните образовни институции се акредитирани од Министерството за образование, наука и спорт на Република Словенија и стекнатата диплома е меѓународно признаена. Дипломата што ја добивате на крајот на студиите ви ја отвора вратата на светот, затоа што можете да продолжите со студиите или да работите во Европа или САД.

Дополнителна предност за идните студенти е тоа што на најголемиот број на студиски програми нема приемни испити, односно услов за уписот е вашиот просек. Единствени исклучоци се студиските програми како што се музика, архитектура, уметност, актерство, спорт и стоматолошка протетика.

Словенија го олеснува животот на студентите и во другите области, затоа што им нуди бројни придобивки. Студентските бонови им овозможуваат на студентите значително поевтини оброци во рестораните низ целата земја. Покрај горенаведеното, студентите добиваат и попусти на јавен превоз и општи попусти на други услуги, како курсеви за јазик и спорт, посети на театри, кина и др. Друга голема предност на студентите во Словенија е фактот дека тие можат да добијат работа преку студентскиот сервис и со тоа да заработат пари за време на студирањето, за да ги покријат трошоците и да воспостават контакти со потенцијалните идни работодавци, додека тоа им се смета за нивно прво работно искуство во ЕУ.

Словенија е една од првите седум најбезбедни земји во светот. Ниската стапка на криминал, убавата природа и минималната јазична бариера често се одлучувачки фактори во изборот на Словенија во споредба со другите земји. За да ја олесниме вашата асимилација, нудиме курсеви за јазици кои ќе ви помогнат да се прилагодите на новата земја. И на крај, сакаме да ве потсетиме на исклучителнатата географска близина, во Словенија ќе студирате во странство, но сепак ќе бидете доволно блиску до дома за да можете редовно да ги посетувате вашите најблиски или тие вас да ве посетат.

Ева Демшар

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х