Да се биде решителен и да се кажува тоа што се мисли воопшто не е лесна задача. Денес ние ќе ти дадеме неколку совети, кои што ќе ти помогнат да ја зголемиш самодовербата.  

Photo: @minervastudio

Постави си пред себе приоритети

Ако сакаш да бидеш порешителен, ти треба прецизно да определиш што ти треба. Не само за да решиш што да кажеш, туку и за сфатиш за што ти е тоа потребно.

Осознј ги своите предности

Многу е важно да ги разбираш и демонстрираш своите предности во дадени ситуации, во кои што има потреба од решителност. Придржувај се до позитивниот начин на комуникација и однос со другите луѓе, тоа ќе ти помогне да ја зголемиш самопочитта и самодовербата.  

Број до десет

Тенка е границата помеѓу решителноста и агресивноста. Затоа е важно разговорот да се води максимално спокојно. Ако почнеш да чувствуваш нервоза и ако почнеш да се губиш, застани, изброј до десет па дури потоа продолжи.

Не се преоптоварувај

Ако решителноста не ти  е вродена карактеристика, тогаш над истата треба да се работи. Како и при секоја друга техника, тебе ќе ти треба малку време да се навикнеш на неа и да ја прифатиш, тоа е нормално.

Вежбај пред огледало

Ако си срамежлив или затворен човек можеби ќе ти помогнат вежбите пред огледало. Запиши си што сакаш да кажеш и кажи го тоа шред огледало, обрати си се кон себе си.

Разговарај со професионалец

Ако после неколку обиди и вежби ти сеуште имаш проблем во комуникацијата, обрати се за помош кај специјалист: во позадина може да има некои работи кои што ти пречат да ја подобриш самодовербата.

Извор: student.si

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х