Завршетокот на семестарот се приближува, испитната сесија ќе започне многу скоро. Треба да разбереш дека за подготовка за испитната сесија ти сеуште имаш доволно време. Заинтересирај се какви типови на прашања ќе има на испитот, на кој дел од материјалот ќе биде ставен акцентот, и подготви си концепт. Најважно е да не ја одложуваш подготовката за испитот „за утре“!

За твојата подготовка за испитната сесија да биде успешна ние подготвивме неколку одлични техники на подготовки, кои што ќе ти помогнат успешно да го совладаш материјалот.

Photo: @assumption111

Подготовка во две насоки

Кога ти го поминуваш новиот матереијал, најдобро е да се подготвуваш во две насоки. На пример ако треба да запомниш цела низа на дефиниции, прво пробај да кажеш неколку зборови, а потоа обиди се да се сетиш на дефиницијата, во вториот дел на подготовката – прво прочитај ја дефиницијата, а потоа пробај да најдеш зборови кои што ќе одговараат на таа дефиниција. Истото се случува и при изучување на различни процеси, на пример, по хемија, биологија. Разбирлив ти е процесот на клеточно дишење, ако го видиш на слика? А би можел ли ти да го нацрташ истиот процес ако само го знаеш неговото име?

Докажано е дека овој метод на учење е многу ефикасен. Ваквиот начин на подготовка му овозможува на твојот мозок да си создава асоцијации, кои што како прво овозможуваат да се зачува информацијата, а потоа да се искористи (на реален испит)!

Техника за запомнување на броеви

Ако треба да запомниш и броеви, ти можеш во главата да ги претвориш во предмети кои што се слични со броевите по форма. На пример, бројот 0 – личи на топка, 1 – на молив, 2 – на лебед, 4 – на едро, 8 – на снешко и така натаму.

Метод на приказна

Ако имаш бујна фантазија, можеш во главата да си создадеш приказна, основана на материјалот, кој што треба да го запомниш. Имај во предвид дека приказната треба да ги содржи сите важни информации. Приказната полесно се запомнува ако во неа додадеш смешни или чудни елементи.

Техника „ППО“

Многу студенти веќе ја користат оваа техника, бидејќи таа многу им помага да ги запомнат информациите. Кога имаш голем материјал за учење прво прочитај мал дел, постави си прашање за прочитаниот дел, а потоа опиши го прочитаното со сопствени зборови.

Техника од два чекори

Можеби оваа техника е малку бавна, но без сомнение е многу поефикасна. Кога треба да запомниш обемен материјал, придржувај се до техниката од два чекори – два чекори напред, еден назад. Прочитај дел од текстот, повтори го, а потоа прочитај нов дел. Потоа врати се на почетокот и повтори ги двата дела заедно. Додади трет дел и повторно повтори се од почетокот. На овој начин помини го целиот материјал.

Ви посакуваме успех!

Извор: student.si

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х