Совети за студентите: кога се наоѓаш зад воланот, користи го умот … а не мобилниот телефон

Се поголемата употреба на мобилните телефони за време на управувањето со транспортно средство е основен ризик фактор за животот и здравјето. Сите ние знаеме дека користењето на мобилен телефон додека возиме е забрането, но без разлика на тоа ние сепак го користиме телефонот . Тоа го потврдуваат и резултатите од истражувањето на Агенцијата за безбедност на патиштата: без разлика на забраната, 75% од визачите користат мобилен телефон додека управуваат со своето возило. За да се случи сообраќајна несреќа потребно е само неколку стоти делови од секундата да се изгуби концентрација, и резултатот може да биде непоправлив.

Photo: Designed by @freepik

Мобилните телефони навистина постанаа основен проблем на современото општество, бидејќи нивната распространета употреба предизвикува тешки последици за безбедноста во сообраќајот. И тоа не се однесува само на возачите и патниците на автомобилите, а исто така и на велосипедистите.

Очите гледаат но мозот не гледа!

Возачот кој што користи мобилен телефон додека управува со моторно возило, по споро реагира на патната сигнализација и сигнали, нему му е потребно повеќе време за да го сопре возилото, тој полошо ја контролира ситуацијата оклу себе и редот во сообраќајот. Така користењето на мобилен телефон доведува до намалување на концентрацијата на возачот и неговото внимание за настаните на патот и околината. Возачот може да пропушти од вид клучна информација за ситуацијата во која се наоѓа, а тоа го зголемува ризикот за сообраќајна незгода.

Утврдено е дека возачот кој што се јавува некаде за време на управувањето со моторното возило, има исто ниво на концентрација како возач со 0,8 промили алкохол во крвта. За време на пишувањето на СМС пораки, возачот гледа на патот пред себе 4 пати помалку отколку при нормални услови на управување.

Зголемување на казните за сообраќајни прекршоци

Да додадеме дека во Агенцијата за безбедност на патиштата веќе нелку години активно се занимаваат со изнаоѓање мерки за решавање на проблемот со користењето на мобилен телефон за време на управувањето со моторно возило. Меѓу другото, специјалистите од Агенцијата се залагаат за воведување построги казни кои што треба користењето на мобилен телефон за време на управувањето со моторно возило да го сметаат како сериозно нарушување на законот, за кое што нарушителот на законот освен парична казна од 250 евра , би добил и три казнени бода.

Извор: весник „Студент“

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х