Productivity is less about what you do with your time, and more about how you run your mind.

Robin S. Sharma

Списокот на обврски станува подолг и подолг…

Честопати размислувам за сите заложби што треба да ги преземам во текот на денот, неделата или месецот. Од токлку многу размислување не можев да ги следам. Обврските на факултетот беа испреплетени, недостатокот на време заради работа, лични проекти на кои не работев со месеци, затоа што не можев да го организирам слободното време. Така, направив список на сите задачи што сакам да ги завршам. Сепак, списокот на обврски е подолг наместо краток, со секој изминат месец. Имав идеја, но не ја искористив во пракса. Во слободното време ги исполнив моите обврски, што не ме правеше многу среќен. Се чувствував попродуктивно кога правев работи што не ме правеа посреќни од оние што уживам. Инаку, јас не бев премногу продуктивен, и бидејќи моето попладне вклучуваше само неинтересни активности, исто така се борев со нив и брзо се откажав.

Photo: Изготвување список на сите задачи што треба да се извршат

Прецртувајте ги обврските од списокот

Бидејќи главата ми беше преоптоварена, решив да ги напишам сите обврски, задачи и целите на парче хартија, така што главата ми беше полесна. Открив дека ако престанам со некоја активност што ја направив или ја отфрлив за да видам подобро што веќе направив и што не сум направил, ќе имам подобар преглед. Започнав со техниката на бришење од списокот. Така што со секоја завршена активност се чувствував како да сум направил нешто добро овој ден или недела. Сепак, не се справив со тие забавни, лични проекти, бидејќи тие не ми даваа чувство за продуктивност, па решив да направам уште неколку измени.

Photo: Треба да го испланирате вашето време правилно

Решив дека во текот на денот правам задачи што не ме прават најсреќни и оние за кои сум многу среќен и уживам. Така, овие два вида активности ги ценев еднакво. Она што е напишано на списокот тој ден, го правам, без разлика дали уживам во нив многу или малку помалку (на пр. пеглање, пишување семинарски, гледање омилени серии, шиење). Поминувањето на слободно време е многу зависно од личноста. Можеме да организираме попладневно време во текот на неделата, после или пред работата и студиите или слободни денови за време на викендите или празниците. Секој од нас има ист број на часови на ден, па затоа е многу важно како го планираме тоа време. Ние самите го организираме слободното време, за да можеме да го прилагодиме и поедноставиме САМО ЗА НАС! Ние сами одлучуваме што ќе правиме за тоа време и како ќе се бориме со активностите, за да не се грижиме непотребно.

Одложување на обврските

Честопати оставав важни обврски до последните денови пред крајниот рок. Отсекогаш знаев дека ќе можам да направам сè навреме, но покрај ова верување, имаше и непотребен стрес, затоа што ми оставија многу работа последните неколку дена. „Зошто секогаш оставам до последната минута?“ Следниот пат, навистина ќе започнам порано. „Таа реченица се повторуваше со години додека не открив подобар начин да се ослободам од овој непотребен стрес. Откако бев свесен за задачата, го направив првиот чекор истиот ден или следниот ден. Немав време да размислувам дали сум расположена за задачата, дали е потребно или не, туку започнав веднаш.

Првиот чекор може да биде многу мал, на пр. напишете ја првата реченица од семинарот или платете една од десет сметки. Без оглед колку е голем чекор, важно е да се започне, затоа што за многумина почетокот е најтежок. Затоа постепено почнав да работам и ја завршив многу брзо. Бидејќи започнав да работам веднаш, немав време за прекумерно размислување или стрес, работата се заврши навреме и успешно.

Месечно и неделно планирање

Мојата техника “избриши од список” е како што следува. На крајот на месецот, да речеме дека е декември, правам груб план за следниот месец, јануари. Пишувам список на активности или задачи што знам дека треба да ги направам овој месец и активности што сакам да ги направам, но на кои никогаш не им давам приоритет. Овие активности можат да бидат поголеми, побарувачки или помалку, помалку барани, на пр. напишете извештај за колеџ, избришете ја гардеробата, зашијте копче на вашата јакна, сменете ја сијалицата во оставата, чајната кујна, одете на прошетка најмалку 5 км, закажете состанок со стоматолог, гледајте најмалку 3 забавни филмови. Бројот на задачи не смее да биде мал, туку и голем, бидејќи целта не е да се оптоваруваме со задачи. Јас ги запишувам седмиците за еден месец или помалку, но се уверам дека станува збор за комбинација на барани и помалку барани задачи. Исто така, честопати не го составувам целиот список и не оставам простор за активности што ќе се појават во текот на месецот.

Photo: Изработка на неделен план

Неделниот план го направив според истите упатства. На крајот на неделата, составувам список на активности и задачи што сакам да ги извршам следната недела. Бројот на задачи е обично колку што е работниот ден неделно или помалку (наведете кои денови во неделата сакате да ги извршите планираните активности, а за почеток може да биде само неколку дена во неделата, ако не сте сигурни дали ви одговара оваа техника). Ако се чувствувам како да имам многу малку работа за да направам следната недела, го гледам месечниот план и доделувам одредена цел на неделниот план (кога ќе ја исполнам таа цел, можам да ја избришам од два списоци – месечно и неделно).

Ден организиран по моја желба

Јас изработувам дневен план ден однапред затоа што не знам како ќе се чувствувам за неколку дена и каква активност може да се случи покрај тоа. Јас пишувам 2 до 5 активности на ден, но не заборавајте да ги закажете, така што мојот ден е комфорно составен. Открив дека сум поефикасна ако имам различни активности за еден ден (на пр. учење, гледање филм, чистење), а на некои можеби им е попријатно да правам еден вид работа за секој ден (на пр. понеделник – чистење, вторник – ден за учење, среда – гимнастика). Плановите и списоците што самите ги пишуваме може да бидат многу креативни производи кои нè опуштаат, стимулираат мотивација или едноставни списоци напишани за неколку минути на мало парче хартија. Поентата е дека секој поединец го прави планот што е најефикасен за него. Може да се напише рачно или електронски (може да се направи со помош на апликација, на пр. Wunderlist, Trello), може да биде брз и лесен, или може детално да се напише точно за еден час. Подготвени календари или дневници на маса може да помогнат. Им препорачувам на сите да пробаат неколку различни техники, бидејќи тоа е единствениот начин да се види што е најефикасно за вас.

Јас придавам големо значење на активности што ме прават среќен

Мислам дека треба да направиме барем едно нешто што нè прави среќни секој ден (на пр., да имаме хоби, да гледаме филм, градинарство, спорт) и исто така да ја преминеме таа активност кога го правиме тоа. Со ангажирање во активности што нè прават среќни, правиме нешто за себе и ако не им придаваме важност, нема да уживаме во денот. Во овие стресни времиња и брзи животи, важно е да престанете, да дишите и да направите нешто за себе, без оглед на се. Користејќи ја техниката „избриши од списокот“, се фокусирав на важноста на активностите што ги запишувам и успехот кога ќе ги преминам, дури и ако не ги правам сите активности на крајот на неделата, знам дека направив многу, вклучително и активности што ме прават многу среќен. Јас одеднаш ќе ги завршам моите креативни проекти што ме прават среќен.

Пиа Бролих Ѓилас, втора година на додипломски студии на психосоцијална помош на ФУДШ

За да добиете лична консултација, контактирајте професионалец…

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х