„Ќе се откажам од пушењето независно од ситуацијата“ – Знаења, кои што ќе ви помогнат да се откажете од зависноста

Пушењето е штетна навика, од која што многу често тешко е да се откажеш. Но ја знаеме ли ние историјата на болното прашање?..

Се започнало пред околу 6000 години пред нашата ера, кога американските индијанци почнале да одгледуваат тутун. Зборот „Тутун“ на нивниот јазик значел луле за вдишување на димот од тутунот. Пред 3000 години пред нашата ера египтјаните го користеле тутунот во својте религиозни обреди. А во 1492 година Кристофер Колумбо го донел тутунот од Америка во Европа.

Photo: Designed by @peus_purchases

Во 1853 година во Хавана, на Куба, била основана првата фабрика за тутун. Во 1856 година производството на тутун започнало и во Англија, во 1860 година – во Соединетите Американски држави. Подоцна тутунот се распространил по целиот свет. Цигарите станале актуелни во времето на војните на Наполеон (1792 – 1815 година), тие биле популарни и за време на Кримските војни. (1856).

Најопасните состојки на цигарите се: никотин (состојка, која што ни развива зависност од нив, името го добила од презимето на Џин Никота- еден од првите произведувачи на тутун, кој што обезбедувал достава на цигари до францускиот дворец), смола (состојка, која што се собира во белите дробови и ги обојува во црна боја и ја уништува нивната функција), јаглерод диоксид (главниот причинител на срцевите и заболувањата на крвните садови помеѓу пушачите). Производителите на цигари исто така користат разни додатоци во нивното производство: ароми, навлажнивачи, засилувачи на вкусови, бои, избелувачи и така натаму. При процесот на пушење со димот од тутунот се вдишуваат повеќе од 7000 хемиски тиоксични, канцерогени и надразнувачки додатоци во вид на гасови или честички, во краен случај, 60 од нив се причинители на развој на рак.

Се смета дека пушењето во Словенија секоја година доведува до од прилика 3600 смртни случаи, што фактички значи по 10 лица на ден. 900 од нив се помлади од 60 години. Пушачите кои што умираат во Словенија од заболувања, предизвикани од таа штетна навика, во просек живеат 16 години помалку од врсниците кои што никогаш не пушеле. На возраст од 30 до 40 години секоја седма смрт е поврзана со пушењето, а на возраст од 45 до 59 години секоја трета. Пушењето е штетно за нашите заби, непца, кожата, ги пожолтува ноктите на рацете и секако – непријатниот мирис. Пушењето силно „удира“ не само по организмот, но и по џебот, една кутија цигари чини од 3,6 до 4,30 евра, што за секојдневна навика не е малку.

Значи како да престанеме? Статистиката покажува дека повеќе од половина од поранешните пушачи се откажале без професионална помош. Фактори за успешно откжување од пушењето : мотивација, која што е основна причина, по која што човек решава да се откаже од пушење, силната воља, која што вклучува разработка на соодветна стратегија за одолевање на искушенијата, посветеноста на целта („Јас ќе се откажам од пушењето независно од ситуацијата“), што е многу важно за животот без цигари, и исто така за воведување на здрав начин на живот.

Ќе можеш?…

Извор: student.si

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х