За да може студентот успешко да го совладува учебниот материјал, да има сила на часовите, работа и слободно време, тој треба правилно да се храни. Специјалистите од националниот институт за јавно здравје, кои што се занимаваат со профилактика и со поуларизација на здравата исхрана врз основа на многубројни истражувања, подготвија десет клучни совети за балансирање на секојдневната исхрана. Ви предлагаме да ги погледнете.

Photo: Designed by @nensuria

1. Треба да се јаде редовно и со задоволство. Треба да се претпочитаат производи од растително, а не од животинско потекло.

2. Треба да се употребуваат производи од цело зрно и житни култури. Житните култури содржат многу витамини, минерали и незаситени масни киселини.

3. Неколку пати на ден потребно е да јадеме различни зеленчуци и овошја. Зеленчукот и овошјето се извори на витамини, минерали, антиоксиданси, растителни влакна и други корисни материи.

4. Треба да се внимава за количината на маснотии кои што ги употребуваме во храната и да ги компензираме заситените животински масти.

5. Неопходно е да се компензира мрсното месо и мрсните месни производи со мешункаста храна и морска храна, мисирка или посно месо. Минимум еден ден во неделата треба да помине без месо.

6. Секојдневно во исхраната треба да се употребува колку е можно помалку млеко и млечни производи со висок процент на масти. Млекото и млечните производи се богат извор на калциум и витамини А,D,E и K.

7. Треба помалку да се јаде солена храна. Наместо сол подобро е да се користат свежи,суви или замрзнати зачини.

8. Неопходно е да се намали употребата на шеќер и слатки прехрамбени производи. Дневната доза на шеќер не треба да надминува 3 чајни лажички.

9. Потребно е да се внесува доволна количина на течности. Дневно е потребно да се внесува од 1.5 до 3 литри. Пијте обична вода, минерална вода, овошен или билков чај.

10. Храната треба да се подготвува во здрави хигиенски чисти услови. Се препорачува да се готви храната на пареа, во конвекциска рерна со пареа, да се динста со малку масло, во сопствениот сос или со додадена вода.

Хранете се здраво и вкусно, бидете здрави и полни сила!

Извор: весник «Студент»

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х