За Словенија

Република Словенија е мала земја во јужна Централна Европа која се наоѓа помеѓу Австрија, Италија, Унгарија и Хрватска. Територијата на Словенија опфаќа 20.273 квадратни километри со население од само 2 милиони луѓе.

Во 1 век од нашата ера, античката римска населба Емона е основана на територијата на модерната Љубљана. Територијата на Словенија била населена со Словени почнувајќи од VI век од нашата ера. Од 9 – 12 век, на оваа територија биле основани голем број кнежевства, како Стирија, Краина и др. Од почетокот на 16 век, скоро целата територија на Словенија била под австриска власт.

После Првата светска војна, таа станала дел од Кралството Југославија и била окупирана од Германија и Италија за време на Втората светска војна. Од 1945 година, Словенија беше дел од Југославија, во која имаше голема економска и културна автономија.

Во 1991 година, таа стана независна и во 2004 година стана членка на Европската унија.

Словенија е позната по своите алпски предели на север и карстните пештери на југ, живописното крајбрежје на Јадранското море и архитектурата на античките градови.

Најпосетуваната атракција е Пештерата Постојна (во Словенија: Постојнска Јама), која се наоѓа на југо-западниот дел на земјата, 55 км од Љубљана. Ова е најголемата карстна пештера во Европа со должина од повеќе од 20 км која има бројни тунели и сали, и доволно простор за патување со воз внатре во неа.

Половина од територијата на Словенија е покриена со шуми. Затоа, многу внимание се посветува на заштитата на животната средина. Заштитените паркови зафаќаат 140,4 илјади хектари, вклучувајќи го и големиот Национален парк Триглав на Јулијските алпи, 2 регионални паркови, 34 паркови, 49 природни резервати и 623 природни споменици.

Повеќе од 21 илјади хектари од Словенија е покриена со лозја. Најстарата светска лоза, која е стара повеќе од 400 години, расте во Марибор.

Официјалниот јазик на земјата е словенечки јазик. Сепак, поради близина на Австрија, Италија, Унгарија и Хрватска, јазиците на овие земји преовладуваат во пограничните области. Речиси 42% од словенечкото население добро разбира германски јазик. Огромното мнозинство од населението во земјата знае англиски. Словенците добро разбираат и руски и украински. Како и да е, не е тешко да се научи словенечкиот јазик на разговорно ниво ако се учи најмалку 3 дена неделно.

Словенците се многу вредни и одговорни луѓе. Тие работат совесно, но и посветуваат многу време на семејството. Заедничките прошетки и спортската забава се најдобро поминување на времето за локалното население.

Еден од националните симболи на земјата е пчелата.

Видео за разни настани што се одржуваат во Словенија

За да ги видите насловите, одберете го јазикот на насловите на лентата за контрола на плеерот.

Луксузен разговор за патувања во Словенија

Светски патници Абдула Ал Умумах и Јусеф Ал Судаис на нивната прва посета во Словенија.

Деловни состаноци во Словенија

Азра Ботоњиќ објаснува кога станува збор за Словенија, што ги привлекува организаторите на настани од сите делови на Европа.

Запознајте ја Љубљана

Словенците го презентираат својот главен град Љубљана.

Гинисови светски рекорди – 21 словенечки рекорд

Најновото издание на Гинисовите светски рекорди претставуваат 21 словенечки рекорд, меѓу нив…

Словенија, 21-от jубjански маратон – 2016 година

На 21-от Љубљански маратон Фолксваген имаше рекорден број учесници, прочитајте повеќе…

Словенците го прават тоа во возот…

Група словенечки акробати ги демонстрираат своите вештини во возот. Повеќе за старата железничка во Бохин можете да прочитате тука.

Божиќ во Љубљана

Видео од 360 ° на кое се гледа Љуљбљна за време на Божиќ. Можете да прочитате детално за авторите на видеото следејќи ја врската.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х