За Унгарија

Во средината на Европа, опкружена со седум соседи, Унгарија им ги нуди своите богатства на секој љубопитен ум. Може да се тврди дека е буквално приземјена, бидејќи височината низ целата земја тешко дека се искачува над 200 метри. Со население од скоро 10 милиони, се рангира како средне голема европска земја. И покрај тоа што нема море, може да се пофали со најголемото езеро во Централна Европа и реката Дунав што тече низ земјата, создавајќи прекрасен поглед.

За Унгарија

Во средината на Европа, опкружена со седум соседи, Унгарија им ги нуди своите богатства на секој љубопитен ум. Може да се тврди дека е буквално приземјена, бидејќи височината низ целата земја тешко дека се искачува над 200 метри. Со население од скоро 10 милиони, се рангира како средне голема европска земја. И покрај тоа што нема море, може да се пофали со најголемото езеро во Централна Европа и реката Дунав што тече низ земјата, создавајќи прекрасен поглед.

Унгарска економија

Унгарската економија се смета за мешана економија со високи приходи според стандардите на ОЕЦД, со квалификувана работна сила и голем акцент на надворешната трговија. Тековниот БДП по глава на жител е 15.372 УСД. Главните индустрии вклучуваат преработка на храна, фармацевтски производи, моторни возила, информатичка технологија, хемикалии, металургија и туризам. Познат по своите многу пронајдоци – од топчесто пенкало до Рубикова коцка – Унгарија има една од највисоките стапки на пријавени патенти, рангирана на 35-то место меѓу 131 економија вклучена во Глобалниот индекс на иновации за 2020 година. Во текот на изминатите 20 години Унгарија стана главна центар за мобилна технологија и безбедност на информации и продолжува да биде една од водечките нации во Централна и Источна Европа за привлекување странски директни инвестиции.

Високо образование во Унгарија

Унгарскиот образовен систем е во голема мерка јавен, овозможувајќи можност за сите. Околу 90% од децата посетуваат јавни школи. Учеството во образованието е задолжително до 16-та година, меѓутоа, студиите се финансираат до 18 години. Образовниот систем може да се подели на предучилишно, основно, средно, високо и образование и обука за возрасни.
Високото образование е достапно за секој што има добиено високо образование во Унгарија или во странство. Тие се отворени за секој што ги исполнува условите за упис и ги има сите потребни документи. Во Унгарија има 65 високообразовни институции, од кои 28 финансирани од државата, 11 приватни и 26 црквени. Тие се движат од виши школи до врвни истражувачки универзитети, кои со текот на годините произведоа повеќе од десетина нобеловци.

Работа во Унгарија

Граѓаните на ЕУ имаат право да бараат работа во Унгарија без работна дозвола. Тие се третираат на ист начин како и жителите на Унгарија во однос на пристапот до пазарот на трудот, условите за работа и социјалните и даночните предности. Граѓаните што не се членки на ЕУ вообичаено треба да добијат работна дозвола, сепак, тие имаат право да добијат законско вработување во земјата по добивање на диплома во Унгарија. Повеќето високообразовни институции во Унгарија имаат свои канцеларии за кариера каде студентите можат да добијат информации во врска со достапните работни места преку нивните бази на податоци, како и да добиваат совети и насоки за кариера преку различни програми за студенти кои бараат работа.

Природни богатства на Унгарија

За земја со помалку од 100.000 км2, Унгарија има голема разноликост. „Планините“ на Унгарија се всушност ридови, кои ретко надминуваат надморска височина од 1.000 метри. Унгарија е дом на повеќе од две илјади цветни видови растенија, од кои многите вообичаено не се наоѓаат на оваа географска ширина. Тука има многу вообичаени европски животни (елен, див зајак, свиња, видра), како и некои ретки видови (дива мачка, езерск слепи миш, панонски гуштер). Унгарија е рај за набљдувачите на птици, бидејќи три четвртини од 450 ‘рбетници во земјата се птици, кои често живеат покрај реките, езерата и мочуриштата. Заедно со најголемото слатководно езеро Балатон, Унгарија е дом на второто по големина термално езеро во светот (езерото Хевиз) и најголемото природно тревопасиште во Европа (Хортобаги). Вкупно, има 10 национални паркови, 145 помали природни резервати и 35 области за заштита на пределот.

Гладни за историја и култура?

Ако не сте љубител на природа, Унгарија има што да им понуди на љубителите на уметноста и историјата. Будимпешта, нејзиниот главен град, се смета за една од најдобрите европски дестинации меѓу туристите. Тоа е и град и дом на над третина од унгарското население. Централното подрачје на Будимпешта покрај реката Дунав е класифицирано како светско наследство на УНЕСКО и има неколку значајни споменици, вклучувајќи го унгарскиот парламент (трета по големина зграда на парламентот во светот) и замокот Буда. Може да се научи многу за историјата на Европа ако знаеме историјата на Будимпешта – од раните населби на Селтик, преку Револуцијата во 1956 година, падот на железната завеса до денес. Постојат осум мостови што ги поврзуваат Буда и Пешта, два дела од градот, секој со интересни карактеристики и приказни за раскажување. И покрај релативно малата големина, Унгарија е дом на бројни места на светското наследство: античките гробишта на Печ, вински регион Токај, Панонхалма Архаби, ако наведеме само неколку.

Унгарска кујна

Унгарските јадења првенствено се засноваат на месо, сезонски зеленчук, млечни производи и сирења. Најчесто поврзана со Унгарија е срдечно јадење со месо наречено гулаш. Традиционално варен над оган, тој ја одразува важноста на добитокот и номадскиот начин на живот. Кога станува збор за зачинување Унгарците често употребуваат пиперка. Имаат и пилешки паприкаш, како и разни традиционални колбаси и салами. Популарната улична храна вклучува lángos (пржен тесто леб најчесто прелиен со кисела павлака и рендано сирење) и kürtőskalács (вкусна торта).

Лулка на модерната наука

Унгарија може да се пофали со врвни научници и откритија во областа на медицината, физиката, хемијата, генетиката и инженерството: витамин Ц, рани антисептички процедури, прва европска телефонска централа во 1879 година, „весникот што зборува“ – претходник на радио, современи методи и алатки за мерење на гравитацијата, пионерска работа за нуклеарна фисија и верижни реакции, што резултираше во првиот нуклеарен реактор, употреба на соларна енергија со апликации пренослив соларен погон десалинатор на вода за употреба на чамци за спасување на морнарицата до соларни печки, па дури и на првата куќа загреана на сонце, и пронајдокот на водородна бомба – сите тие припаѓаат на унгарските научници на 19 и 20 век.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х