За Германија

Германија, официјално позната и како Сојузна Република Германија е земја во Централна и Западна Европа, која се состои од 16 конститутивни регии и приближно 82 милиони жители. Покрај природните граници, како што се Балтичкото и Северното море на север и Алпите на југ, се граничи и со Данска, Полска, Чешка, Австрија, Швајцарија, Франција, Луксембург, Белгија и Холандија. Вториот го прави културно достигнување на земја и одлична точка да го започнете патувањето низ цела Европа!

За
Германија

Германија, официјално позната и како Сојузна Република Германија е земја во Централна и Западна Европа, која се состои од 16 конститутивни регии и приближно 82 милиони жители. Покрај природните граници, како што се Балтичкото и Северното море на север и Алпите на југ, се граничи и со Данска, Полска, Чешка, Австрија, Швајцарија, Франција, Луксембург, Белгија и Холандија. Вториот го прави културно достигнување на земја и одлична точка да го започнете патувањето низ цела Европа!

Германска економија

Економијата на Германија е високо развиена социјална пазарна економија. Има најголема национална економија во Европа, нејзиниот БДП претставува 3,17 проценти од светската економија. Неговиот сегашен БДП по глава на жител е 53.571 ЕУР, што ја става Германија на 9-то место на списокот на европски земји. Минималната плата во Германија се проценува на 1.584,00 евра месечно.

Земјата е една од најуспешните светски извозници: топ 10 извозни добра се возила, машини, хемиски производи, електронски производи, електрична опрема, фармацевтски производи, опрема за транспорт, основни метали, прехранбени производи, гума и пластика.

Германија – синоним за квалитет

Ако нешто или производ трае и е квалитетен, тогаш тоа мора да биде германско производство. Германските производи имаат неверојатна репутација со добар квалитет, бидејќи производството се потпира на високи стандарди, професионалци, добро образование и материјали.

Високо образование во Германија

Германија е позната по големите инвестиции во нивниот образовен систем. Општиот училишен систем е поделен на пет нивоа: рано, основно, средно, терцијарно и континуирано образование.
Терциерното образование во Германија е достапно за секој што завршил средно образование во Германија или во странство. Германците, темелни како и секогаш, нудат разни високообразовни институции, секоја од нив нуди професионално образование. Најпознати од сите се државните универзитети и факултети, кои се отворени за секој што ги исполнува условите за влез и ги има сите потребни документи.

Може да најдете повеќе од 300 државни образовни институции, меѓу нив има приближно 100 класични универзитети, повеќе од 165 универзитети за применети науки и над 50 факултети за уметност, музика и филм во Германија.

Покрај државните институции, постојат и приватни образовни институции и многу од нив ги нудат државните акредитирани студиски програми.

Работа во Германија

Граѓаните на ЕУ имаат право да бараат работа во Германија без потреба од дозвола за работа. Тие се третираат на ист начин како и германските жители во однос на пристапот до пазарот на трудот, условите за работа и социјалните и даночните предности.
Дипломирани студенти кои не се членки на ЕУ, т.н. меѓународни студенти во Германија, кои ги завршиле своите студии во Германија, имаат слично право да добијат законско вработување во земјата.
Меѓу другите, има побарувачка за лекари, медицински сестри, инженери, мехатронски техничари, специјалисти за ИТ и машиновозачи.

Германија нуди неверојатен поглед

Со својата големина од 357 022 км2, нуди сè: од море, планини, смарагдно зелени езера до длабоки зелени шуми, кои зафаќаат една петтина од вкупната површина на земјата. Германија е позната по разни природни чуда, на пример езерото Блаутоф, Линебург Хит, неверојатни карпи на островот Риген, Водопадите Триберг, види на Ваден и многу природни пештери.

Германија – совршено место за љубителите на историјата и културата

За сите оние кои навистина не се заинтересирани за нејзината природа, Германија им нуди на своите посетители одличен увид во историјата на Централна Европа.
Може да се види сè, од минатото Римско Царство, миграциите во средниот век, срцето на европските први печатени зборови, Мартин Лутер и протестантската реформација и Првата и втората светска војна.
Сепак, Германија е сè уште најпозната по поделбата на државата и денешниот главен град Берлин во четири сектори, подоцна два дела, Запад и Исток, секој од нив речиси ја претставува својата земја во рамките на една земја. Берлинскиот зид, кој ги раздвојува овие два дела во должина од 155 км, претставува еден од најважните светски споменици. Бранденбуршката порта во висина од 19 м од втора рака, е исто така одличен споменик, кој го симболизира повторното обединување на претходно одделените делови на Германија.

Германска кујна

Кога зборуваме за германска кујна, не можеме да ја споменеме нејзината богата традиција на колбаси (германски: Wurst). Најчест е секако Братвурст, следен од Винер, Блутвурст и Каривурст, заземајќи го своето место на секој поголем фестивал или настан.

Север од земјата е познат по својата харинга, која порано беше главно јадење на локалното население.

Зборувајќи за слатка страна на кујната, Германците се најпознати по Шварцвалдер Киршорте (торта од црна шума) и Берлинер (специјална крофна). Не може да се заборави познатото германско пиво, кое доби свој фестивал Октоберфест во Минхен.

За сите љубители на спортот

Германија е позната и по своите спортски активности. Кој не ги познава ФК Баерн, ФБ Борусија и РБ Салзбург. Најпознат германски фудбалер останува Франц Бекенбауер.

Покрај фудбалот, Германците се познати и по голфот (Мартин Кајмер), хокејот на мраз (Уве Круп), кошарката (Детлеф Шремпф, Дирк Новицки).

Во случај повеќе да се занимавате со трки, сигурно ги познавате Михаел Шумахер и Себастијан Фетел, обајцата одговорни за светското признавање на Формула 1.

Убителите на зимските спортови знаат и познати германски ѕвезди на скијање, како Маркус Васмаер.

Каков е германскиот народ?

Вистина е дека многу Германци имаат тенденција да ја ставаат точноста како висок приоритет. Оттука, глобалното набудување дека германските возови често работат совршено на време.

Германските луѓе имаат тенденција да бидат штедливи, да бидат разумни и да ја почитуваат меѓусебната приватност и тие обично ги почитуваат структурата и законите на општеството до надпросечен степен. Нема место дека ова чувство на „ред“ е поочигледно отколку во германската деловна култура.

Традиционално, германскиот народ им дава големо значење на поимите за семејство и заедница. Што се однесува до второто, ова е делумно од каде потекнува добро познатата „следење на правилата“ и уредена природа на германскиот народ: ако сите во заедницата ги следат правилата и ги прават работите на вистински начин, соседството/градот/земјата ќе биде убаво место за живеење на сите жители.

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х