Распоред на културни настани 29. 4. – 5. 5. 2019

Предавање на Вуданг-мајсторот Јуан Лимин

29.4, 19.30-20.30

Организатор: Народен музеј на Словенија – Метелкова

Место на одржување: Народен музеј на Словенија – Метелкова, Маистрова улица 1, Љубљана

Предавање на мастерот на школата за борбен стил Ву Дан за даосизмот, историја и култура во Кина (превод на англиски и на словенечки јазик). Влезот е слободен.

Станете, заколнати во ропството!

30.4, 21.00

Организатор: Друѓтво Капа

Место на одржување: Гала хала, Љубљана

Концерт на алтернативна и урбана музика во изведба на хрватската група Пунчке. Влез – 5,00 ЕВРА.

Изложба на илустрации на Марта Бартољ

1.5 – 4.6

Организатор: Месна книжарница Љубљана

Место на одржување: Книжарница Клиншков плоштад, Љубљана

Уметничка изложба на младата словенечка илустраторка Марта Бартољ. Влезот е слободен.

Подземни светови

2.5 – 16.6

Организатор: Цанкарев дом

Место на одржување: Цанкарев дом, Мала галерија, Љубљана

Фотографска изложба на Петер Гедеев посветена на убавините и тајните на пештерите. Влезот е слободен.

Апарат

3.5, 20.00

Организатор: Центар за урбана култура Кино Шишка

Место на одржување: Кино Шишка, сала Комуна, Љубљана

Концерт на електронска музика во изведба на германскиот пејач Саша Ринг кој настапува под псевдонимот Апарат. Влез – 16,00 ЕВРА (за пензионери, студенти, ученици), 20,00 ЕВРА (во претпродажба), 22,00 ЕВРА (на денот на настанот).

50-годдишнина на Радио Студент во клубот Метуљ

4.5, 22.00-5.5, 1.00

Организатор: Завод Радио Студент

Место на одржување: Клуб Метуљ, Бистрица об Сотли 9. 3256 Бистрица об Соли

Аматерски концерт на мешовита музика по повод 50-годишнината на Радио Студент. Влезот е слободен.

Вилијам Шекспир, Магбет

5.5, 19.30-21.00

Организатор: Словенечки народен театар Целје

Место на одржување: Словенечки народен театар Целје

Драма. По мотивите на истоименото дело на Вилијам Шекспир. Влез – 15,00-18,00 ЕВРА.

Масимо Савиќ

5.5, 19.30

Организатор: Цанкарев дом

Место на одржување: Цанкарев дом, Галусова сала, Љубљана

Концерт на мешовита музика во изведба на легендарниот хрватски пејач Масимо Савиќ. Влез – 25,00, 32,00, 36,00, 39,00, 43,00 ЕВРА.